Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сремска Митровица извиждала вест о „налогу за хапшење“ Путина; Вучић: Где оде свет

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆВучић у Сремској Митровици
Вучић у Сремској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Оно што је једино сигурно јесте да идемо у правцу даље ескалације којој нема краја. Плашим се да чак идемо и у правцу највећег сукоба икада у историји света, овим речима је председник Србије Александар Вучић прокоментарисао вест о "налогу за хапшење“ руског председника Владимира Путина.
„И питам се има ли ико на свету на памети да овом лудилу стане на крај и да ли неко разуме каквим последица идемо. И да ли је то сада обелодањено пред посету Си Ђинпинга, да не учествујем сада у разним завереничким теоријама, глупо би било“, рекао је Вучић.
Вучићу је вест о „налогу за хапшење“ руског председника стигла током посете Руми, коју је он са телефона прочитао, преводећи са енглеског језика.
"Где оде свет... само да ми не одемо за њим. Таман сам помислио како имамо много лепих вести, а онда видите да се све много компликује, на крају само да избегнемо да много тога буде по нашој глави", додао је Вучић.
Вучић након Руме обишао Сремску Митровицу где је рекао да ће Запад после издавања „налога за хапшење“ руског председника Владимира Путина додатно појачати притисак на „на оне који нису били додатно против Русије“ и да ће после ове одлуке његова позиција у Охриду бити тежа.
„Како ће то да утиче на нашу земљу“, запитао се Вучић пред окупљеном масом која је на помен „налога за хапшење“ почела да звижди.
„Свет клизи у додатну ескалазицју и убрзавање сукоба. То ће у Русији изаћи на јавни подсмех, а није то ствар која је ни за осмех, а камоли подсмех. Запад је показао да ће ићи до краја и да се не секира од ескалације. Много ће воде протећи док се крвави сукоб у Украјини не заустави. Ово говори да ће сви да играју на све или ништа и да ће последице у свету бити много горе“, рекао је Вучић.
Вучић је рекао да одлука против председник Путина говори да ће „Запад да изврши додатни притисак на оне који нису били додатно против Русије.
„Видите позицију Турске и Мађарске; одједном су и једни и други за Финску у НАТО-у што ће рећи да до посете Си Ђинпинга, Запад подиже и турски басен и да свима шаљу сигнали да ће сви који флертују с Путином сносити тешке и ужасно тешке последице. Свестан сам ситуације са којом ћемо ми да се сусретнемо“, рекао је Вучић.
„И са овим ће нама бити теже у Охриду, мораћемо да промиљшамо сваки потез у будућности, мораћемо да будемо одговорни“, нагласио је Вучић.
Он је рекао да се плаши да „нисмо далеко од избијања трећег светског рата“ и да је циљ државне политике да се Србија сачува далеко од сваког сукоба.
„Наш циљ је да наш државни и национални брод морамо да водимо до мирне луке и сачувамо Србију далеко до сукоба и да гледамо своја посла. То је наш свети задатак, већи и важнији него икада“, закључио је председник Србије.
Претпретресно веће Међународног кривичног суда у Хагу, чију надлежност Русија не признаје, издало је налоге за хапшење” председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове, наводи се у саопштењу објављеном на сајту организације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала