- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Жустра трочасовна дебата у Црној Гори: Мандић поручио Ђукановићу - било је доста!

© Фото : Спутњику уступио Дражен ЖивковићАндрија Мандић и Мило Ђукановић
Андрија Мандић и Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
Пратите нас
Председнички кандидат ДФ Андрија Мандић и кандидат ДПС за председника Црне Горе Мило Ђукановић суочили су своје ставове у трочасовној дебати. Мандић је Ђукановића оптужио за криминал и подјеле, а Мило је за економске проблеме окривио Владу Здравка Кривокапића.
Мандић је рекао да преузима одговорност за формирање Владе Здравка Кривокапића и његово појављивање на политичкој сцени.
Он је казао да је Влада Здравка Кривокапића, уз све дјечије болести и грешке, ипак направила искорак у односу на владе ДПС-а. Истако је да је 30. августа 2020 смијењен аутократски режим на чијем је челу био Мило Ђукановић.

О Влади Здравка Кривокапића

Лидер НСД-а не гледа суморно промјену од 30. августа.
“Црна Гора је постала слободна. Некада су људи говорили да се прислушкују, прате их сви… Сада када прошетате и разговарате са људима, они слободно износе свој став. Због тога ја то зовем аутократском власти“, казао је он.
И поред тога, како наводи, имали су финансијске и економске аматере у Влади Кривокапића, али то није нешто што се не може санирати.
„У новој Влади ће бити ДФ, а та будућа Влада је спремна да се ухвати у коштац са свим проблемима“; казао је он.
Није тачна констатација Ђукановића, наводи Мандић, да су се отпуштали људи због партијске припадности ДПС-у, већ да су остајали без посла јер нису добро радили посао.
„Овај посао смјене власти се неће завршити вашом смјеном, него ће се и даље мијењати. Све да је било најбоље, да сте позлатили Црну Гору, а не да сте уништили привреду, било је доста. Да сам био на Вашем мјесту, не бих учествовао у предсједничкој кампањи. Разумијем да је Ваша странка покушала да сачува снагу али сте повукли предсједнички потез, јер ће наредни избори бити одлучени као и 30. августа“, казао је он.

Економски проблеми

Ђукановић је оптужио владу Здравка Кривокапића за економске проблеме у Црној Гори.
„Црна Гора је једно вријеме била препозната као сидро стабилности региона. Предводили смо колону Западног Балкана ка Европској унији. Данас то није случај“, казао је он.
Све то је лош показатељ стабилности Црне Горе и стања јавних финансија, а након промјена које слиједе, након парламентарних избора, то ће, како је казао, поправити.
Не слаже се са оцјеном Мандића да су претходне Владе, под русководство ДПС-а, одговорне за оно што нам се догађа.
„Директно одговорна Влада је Влада Здравка Кривокапића... Та Влада је довела до прекомјерне потрошње кроз програм Европа сад. Најрпије је осакаћен Фонд здравственог осигурања, уништене су инвестиције…“, каже Ђукановић.
„Ви тврдите да је смијењен аутократски режим, а ја то тако не видим. Видите и како говори међународна заједница“, казао је Ђукановић.
Ђукановић је истакао да је њихова слабост довела до пада режима 30. августа, а то је демократско сазријевање демократског друштва. Казао је да ће наредна влада имати тежак задатак да стабилзује економију Црне Горе

Криминал и корупција

Мандић је казао да људи у Црној Гори очекују прикладан одговор зашто се Црна Гора заразила организованим криминалом и корупцијом.
“Погинуо је Жугић, Павле Булатовић, Душко Јовановић, Пуканић, Славољуб Шћекић. То нису дјеца неке друге земље него Црне Горе“, казао је он.
“Оно што је проблем са Вама – није лијепо, нити нормално, да је Ваш брат власник 265 станова. Када погледате зграде око нас, можете пребројати њих. А он није отркио интернет нити је имао некакву идеју, није ни прерадан човјек. То је дошло преко злоупотребе свог брата и државе. Погледајте двије компаније и Телеком и М:тел – они су закупци код Вашег брата а људи једва састављају крај са крајем. И не улазим у елеткрични бизнис нити адвокатуру“, казао је Мандић.
Мандић је додао да се не боји ни Беливука ни Мљковића ни Звицера јер је та организација направљена у Седмој управи.
„Ту су и убице Зорана Ђинђића. Добро знате о томе, а Душко Марковић о томе боље зна. Та Седма управа је расадник криминала. Ту су и убице Душка Јовановића. Ви сте вршећи власт нанијели огромну штету Црној Гори. Паре и ово што је покрадено од грађана може се вратити кроз анти-мафија закон али крв више не можемо да надокнадимо, а неко мора одговарати за то“, казао је Мандић.
Ђукановић је коментарисао Седму управу и казао да никада ње није било. Он је казао да је црногорска АНБ био фактор стабилности региона.
Ђукановић је казао да је предходне двије и по године уништена владавина права у Црној Гори.
„Организовани криминал и корупција су феномени савременог човјечанства али су оне препотенциране. Данас се прича како је Црна Гора најкриминализованија држава на свијету. О наводном богатству, које је стечено на незаконит начин, постоји дио перцепција јавности да сте и Ви криминализовани јер мислим да то не треба бити предмет политичког дијалога. Више пута сам говорио да све што је радио било који члан моје породице мора бити сто пута провјерено али се не слажем да етикете које се лијепе мојим члановима породице“, казао је он.
Ђукановић је казао да је лаж да Ацо Ђукановић има 265 станова, и додаје да јесте направио зграду у Подгорици.

Односи у региону

Андрија Мандић је казао да односи са Западом јесу важни, али су по њему најваћнији односи у региону, који су нарошени за доба владавине Мила Ђукановића. Мандић се заложио за пројекат Отвореног Балкана.
Он је оптужио , какао каже, одлазећег предсједника Црен Горе да је темељно пореметио односе на Балкану и у Црној Гори.
Зато је Црној Гори потребно помирење и зато се Мандић на овим изборима и залаже за то.
Ђукановић је казао да је против пројекта Отворени Балкан.
Мандић је казао да оптужује Ђукановића да је иницирао подјеле у Црној Гори по свим линијама. Да је подијелио Црну Гору да би прикривао шверц цигарета и дроге.
Ђукановић је демантовао Мандића да је проглашавао све народе за непријатеље, а помињући Лим, Орлов лет и државни удар, тврди да то није био напад на Бошњаке, Албанце или Србе.

О односима са Србијом

Мандић каже да није паметно проглашавати Србију за непријатеља Црне Горе.
„Ја као Србин желим да имам најбоље односе са Србијом. То што Црногорци, национални, и све остале мањине, не виде опасност од тога, осим оних који су под кампањом, то је ствар управо те кампање. Ми треба да градимо пријатељство. Македонија је такође дио тих интеграција Опен Балкана. Ја немам страх да ћемо бити покорени. Не пријети нам опасност од напада из Србије и Албаније. Морамо са више вјере у себе да почнемо да сарађујемо са комшијама и сусједима“, казао је он.
„Те оштрице које сте ви изградили ћемо отупити. Ви сте криви за подјеле у православном бићу Црне Горе“, казао је он.
Мандић је питао Ђукановића како је могуће да славе и Јова Капичића и Крста Зрнова.
Ђукановић тврди да су односи са Србијом лоши, а мисли да је Црна Гора један поштен и искрен пријатељ свима у региону почев од Србије, а до пада у односима је дошло због оживљавања великосрпских аспирација.
Идеолози Велике Србије Црну Гору дожвљавају као плијен, тврди Ђукановић, а то се сада ради уз помоћ Цркве која је инструмент великосрпског национализма.
„Преко Православне цркве и политичких лидера Срба у региону, укључујући и вас, се реализује Српски свет. То није страх. Ми смо преко телевизија из Србије имали острашћене телевизијске пројекте попут битке за Никшић и Битке за Будву. Толико од уздржавања Србије у мијешање у унутрашње прилике Црне Горе“, казао је он.
Ако неко треба да се захвали политичкој елити Србије што је са 29 година преузео Црну Гору и омогућио мијешање у унутрашње ствари у Црној Гори, то треба да буде Мило Ђукановић.
„Ја сам од почетка до краја Србин, али поштујем сваки други народ. Ви сте имали некада већу подршку из Србије који нису разумијели да ће завршетак Ваше политичке каријере ићи ка антисрпству. Нападом на СПЦ сте учврстили то да то није више питање Црне Горе, већ вас по томе препознају милиони људи. Ви сте тврдо запели да гурају до краја као Катуњанин, а видите и Ви да нисте у праву“, казао је он.
Додаје да Ђукановић зна да је ово што Мандић нуди политика будућности.
“Ја мислим да сте Ви господина Ђукановићу највећи проблем Црне Горе. Нисте примијетили рушење Берлинског зида већ сте заговарали да Црна Гора буде последње комунистичко острво у Европи, а данас као посљедицу те политике имамо Црну Гору која није суверена и независна јер се нађе неко ко је спреман да још више савије кичму,“, казао је Мандић.

СПЦ и "вјерски фанатици"

Ђукановић је у ТВ дуелу казао да је Влада Здравка Кривокапића била Влада вјерских фанатика.
„Ту смо имали човјека који је говорио да вјером помјерају планине, и жени четнику која је схватила своју свету дужност да чисти Црногорце. Тај премијер је уживао Вашу подршку. Нисте негирали ни да желите да Абазовић треба да реконструише Владу. Слажем се да су и једна и друга Влада компромитовале Црну Гору савијајући кичму пред разним ауторитетима са разних адреса. То није карактеристика власти коју сам ја представљао“, казао је он.Много је, како наводи, балансирао у политици јер није хтио да савија кичму. јер то није његова кичме него кичма Црне Горе.
Ђукановић је током расправе оцијенио да је вријеме за изборе и да дођемо до мјере наше легитимности.
И Мандић се сложио да је вријеме за изборе у Црној Гори.
СПЦ је додаје, врло важна институција у Црној Гори.
„Када се ломила Црна Гора 1997, између Вас и Момира Булатовића, ишли сте код патирјарха Павла да би добили изборе. Цркву чине људи, није састављена од неког имагинарног бића него је чине људи који имају и политичке ставове. Црква је због Вас и Душка Марковића доведена у позицију да мора да се брани, бранила се са вјерујућим људима, имала велики утицај, и сви су били заинтересовани да добију подршку Цркве“, казао је Мандић.
Потребно је имати исте аршине, каже Мандић и додаје да је њихов однос према Цркви, са потписивањем Темељног уговора и Законом о слободи вјеорисповјести, ријешен.
„Не треба реметити живот Цркава и других вјерских заједница. Све вјерске заједнице имају своје мјесто у оквиру правног система Црне Горе и сад сви треба да функционишемо“, казао је Мандић..

Ко је "руски човек"

"Када се осврну назад, вољом Слободана Милошевића је Ђукановић дошао на мјесто предсједника Владе", казао је Мандић.
„Онда сте постали њихови политички противници. Ви сте се безборој пута срели са Путином а ја једном. Сад мени приписујете да сам руски човјек. Ви сте управо са том политком, руским капиталом, руском подршком, допринијели да Црна Гора постане независна. Ту перспективу се користили у референдумској кампањи да бисте и то откачили и кренули у нову политику“, казао је Мандић.
Ђукановић тврди да је његова идеја водиља била исправна и том визијом је постала независна Црна Гора и ушла је у НАТО.
„Разговарао сам и са Милошевићем и са Путином али ништа нисам добио од њих. Нисам осјећао обавезу да им се захваљујем. Доживљавао сам их као партнере и ништа више од тога. Нема код мнене кривовјерства и никаквога изигравања партнерства или пријатељства зарад очувања власти“, казао је Ђукановић.
Мандић је, између осталог, казао да је Србија једина држава у Европи која није увела санкције Русији.
“И нешто ми не дјелује њен предсједник (Александар Вучић) као човјек који слуша наредбе са стране, за разлику од онога што видимо у Црној Гори”, додао је Мандић.

Сарадња политичких групација

Ђукановић истиче да није песимиста када је будућност Црне Горе у питању.
Ђукановић каже да су Мандић и он репрезенти супротстављене политике, тврди Ђукановић и додаје да те политике не требају да се мрзе.
„Ако се сложимо да прошлост оставимо иза себе, и ако уважимо различите биографије, ај никоме не замјерам што неко потиче из неке породице. Желите ли својој дјеци исто што и ја својој? Ако се ту сложимо, онда имамо будућност“, казао је он.
Он је рекао да је свјестан како је ДФ репрезент великог броја грађана у Црној Гори и као таквог га треба прихватити и спреман је на будужу сарадњу са том политичком групацијом.
Ђукановић је оптужио Мандића да је успорио Црну Гору ка путу ка својим циљевима.
„Мени спочитавате толеранцију за криминал и корупцију. То сам доказао током своје политичке каријере. Мислим да није било човјека ком је толико ствари конструисано, а то сам ја, од италијанске, преко С.Ч. па и Пандоре а од тога није било ништа. То је мање важно. Важан је епилог, а то је да и након силних истрага, па и последње двије ипо године, ми немамо доказ да је Мило Ђукановић нешто незаконито злоупотријебио“, казао је Ђукановић.

Гласајте за побједнике 30 августа 2020

Мандић је поручио да једино онај процес од 30. августа доводи до краја неопходне промјене у Црној Гори. Завршити предсједничке изборе, промијенити предсједника, а након парламентарних, направити широку владу и ријешити ствари које су битне по Црну Гору“, казао је он. Тврди и да морамо имати снажну Владу како би Црна Гора доносила одлуке које убрзавају екмономију.
У завршној ријечи, Ђукановић је казао да су ови избори много значајнији и да одлучују хоће ли се Црна Гора кретати путем до 30. августа или ће наставити путем пропадања и агоније.
У емисији „Свет са Спутњиком“ анализирали смо предизборну ситуацију у Црној Гори:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала