- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Американци протестују код Беле куће: На годишњицу инвазије на Ирак траже мир у Украјини /видео/

© AP Photo / Jacquelyn Martin White house
White house  - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Неколико стотина људи окупило се данас код Беле куће на антиратном протесту који се поклопио са 20. годишњицом америчке војне инвазије на Ирак, јавља дописник Спутњика са лица места.
Демонстранти су почели да се окупљају код главне зградe америчке администрације у поподневним сатима, a већина њих је дошла са заставама и плакатима са антиратним слоганима. Неки су са собом довели и децу. На лицу места су присутни и бројни представници медија.
Главне пароле протеста су „Мир у Украјини – реци НЕ бескрајним ратовима САД“ и „Финансирајте потребе људи, а не војну машинерију“. По речима демонстраната, они тиме желе да скрену пажњу америчким званичницима на „опасност од покретања глобалног рата“ коју са собом носи спољнополитички курс земље последњих деценија.
Тако једна група тражи од Беле куће да престане да шаље оружје и да финансира Украјину, а друга – укидање НАТО-а, стављање тачке на милитаризам и вишегодишњу америчку политику санкција. У том контексту чују се захтеви да се укину санкције против Сирије, као и позиви на „борбу против расизма и проблема Американаца, уместо борбе против других народа“.
Један део демонстраната скреће пажњу на то да је недопустив рат са Русијом и Кином.
Окупљени су у неком тренутку изнели неколико макета дрвених ковчега умотаних у националне заставе. Тиме су желели да подсете јавност на жртве америчке спољне политике коју су поднели како Американци, тако и други народи.
Готово два сата након почетка протеста, демонстранти су у колони прошетали улицама Вашингтона до источног дела града где се налази комплекс владиних зграда. Полиција није покушала да спречи акцију.
Сукоб демонстраната и полиције у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Поново хаос у Француској: Сузавац у Паризу, Бордоу, Нанту, блокирана рафинерија /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала