- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Балет Народног позоришта у Београду обележава сто година постојања

© Фото : Небојша Бабић/ Народно позориште у БеоградуБалет Народног позоришта у Београду
Балет Народног позоришта у Београду - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Премијерним извођењем представе „Гусар“, у недељу, 19. марта, Балет Народног позоришта у Београду обележиће значајан јубилеј — сто година постојања.
Прва целовечерња балетска представа — једночинке „Шехерезада“ и „Силфиде“ (кореографију пренела Јелена Пољакова) премијерно су изведене 19. марта 1923. године и тај датум се сматра званичним почетком рада Балета Народног позоришта у Београду.
У том првом периоду, на сцену су постављана дела која су припадала класичном балетском наслеђу. Представе као што су „Kопелија“ (прво извођење 1924), „Лабудово језеро“ (1925), „Жизела“ (1926), „Успавана лепотица“ (1927), „Дон Кихот“ (1931)... са повременим краћим паузама, и данас су саставни део редовног балетског репертоара београдског националног театра.
У периоду до Другог светског рата на сцени су са успехом извођене и (пренесене) чувене кореографије Михаила Фокина „Шехерезада“, „Силфиде“, „Половецке игре“, „Жар птица“, „Петрушка“, „Дон Жуан“, „Златни петао“; кореографије Леонида Мјасина „Тророги шешир“, „Љубав чаробница“, „Човек и коб“, те кореографије Бориса Романова „Тамара“, „Балерина и бандити“, „Болеро“ и „Франческа да Римини“ Дејвида Лишина.
Балет Народног позоришта је и у раздобљу после Другог светског рата имао веома интензиван развој који траје и данас.
Управник Народног позоришта у Београду, Светислав Гонцић, каже да му је припала велика част и још већа одговорност да буде на челу Kуће у историјском тренутку, када цео национални театар са поносом прославља сто година континуираног постојања балетског ансамбла и балетског репертоара Народног позоришта.
„Ансамбл Балета Народног позоришта оставља трајни допринос српској култури, представљајући публици балетске класике који су неизоставни део европског културног наслеђа. Поред неговања традиције класичног балета, балетски репертоар је препознатљив, кроз своју историју, по аутентичним праизведбама домаћих кореографа и композитора, као и савременим плесним делима који су уграђени у темеље уметничке игре у Србији. Нас та традиција постојања стално инспирише да не заборавимо, обавезује да не прекинемо и да започнемо следећих сто година, уверени да ћемо Балет Народног позоришта у Београду и наш најзначајнији балетски ансамбл увести у нови век постојања с великим амбицијама и надамо се великим успесима и новој енергији за будућих сто година”, истакао је Гонцић.
У част великог јубилеја, комплетан ансамбл Балета припрема ексклузивни спектакл — премијерно извођење представе „Гусар“, у кореографији Бахрама Јулдашева, према поставкама М. Петипа и П. Гусева и на музику Адолфа Адама и групе композитора.
Насловног јунака – гусара Конрада играће Хозе Иглесиас, лик Медоре дочараће Софија Матјушенскаја, док ће у улози Гулнаре наступити Теодора Спасић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала