- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Београд је сведок: Српско друштво би кренуло у будућност када би направило корак назад - у прошлост

© Sputnik / Милица Тркља / Књига Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“Књига Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“
Књига Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“ - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Нова књига Мирка Магарашевићева „Сведоци старог Београда“ сабрала је међу корицама записе о Београду као баштинику неких одавно заборављених вредности. Критичар Стефан Драгићевић истиче као утисак један сасвим логичан парадокс и тврди да би српска култура и друштво у целини, вративши се корак назад у прошлост, искорачили у будућност.
Драгићевићева теза да би смо враћањем себе у узорну прошлост, какву је Магарашевић оживео својим делом, направили корак ближе оживљавању некада веома живе грађанске културе, у потпуности се уклапа и у пишчево виђење српске престонице.
„Београд је увек мера српских успона и српских прекретница. У минула два века успони Београда били су знакови за успон целе Србије, а његови падови били су знаци кризе и малаксања српског живота. Успон је изазов и услов националног процвата, а пад је коб тих процвата“, навео је својевремено Магарашевић.
© Sputnik / Милица Тркља / Књига Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“Књига Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“
Књига Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“ - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Књига Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“
Стефан Драгићевић на представљању књиге подсећа да је Београд својевремено својим развојем подражавао велике европске центре попут Москве, Париза, Лондона, Берлина...

„На првом месту ова књига сведочи о систему вредности који смо имали, о грађанској и европској култури Србије оног времена, која је била у успону, и на коју се можемо угледати. Уколико јој се вратимо, ми правимо корак напред", изјавио је Драгићевић за Спутњик.

Поменути развој грађанске културе и европске свести био је у непрестаном успону пре Другог светског рата, када долази до дисконтинуитета.
После 1945. године, некултуром, перманентним заборавом, остракизмом, прећуткивањем, стављањем у страну, маргинализовањем... личности које су служиле за узор, попут Тодора Стефановића Виловског, Косте Христића или Милана Јовановића-Стојимировића – заборављене су, опомиње Драгићевић.

Промоција књиге „на кафи у СКЗ“

Књига „Сведоци старог Београда“ Мирка Магарашевића представљена је у Српској књижевној задрузи, уз присуство новинара, чланова и пријатеља те издавачке куће. Сусрету су присуствовала водећа имена српске издавачке, књижевне, научне, лингвистичке и образовне делатности, а отворен је минутом ћутања за књижевника и академика Драгослава Михаиловића.
© Sputnik / Милица Тркља / Промоција књиге Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“ у просторијама СКЗПромоција књиге Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“ у просторијама СКЗ
Промоција књиге Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“ у просторијама СКЗ - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Промоција књиге Мирка Магарашевића „Сведоци старог Београда“ у просторијама СКЗ
Аутор Књиге Мирко Магарашевић прво је прочитао стихове недавно преминулог писца и рецензента промовисане књиге – Миће Цвијетића, након чега је реч преузео Стефан Драгићевић, књижевни критичар.
Драгићевић се, поред разговора о самом делу, осврнуо и на актуелне и акутне проблеме савремене српске књижевности али и друштва чије право лице можемо видети на богатим корицама јефтине белетристике која је одавно заузела примат у свету књиге. За њега су „Сведоци старог Београда“ путоказ којим ћемо се вратити на стазе грађанске културе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала