- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Политика Америке и Британије направила БиХ проклетом земљом

© Sputnik / Бранко МаксимовићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је крајњи циљ Америке и Велике Британије демонтажа Републике Српске и оценио да је њихова политика направила БиХ проклетом земљом.
Додик је за Срну рекао да Американци и Британци покушавају да искористе ситуацију у Украјини како би моделирали БиХ.
„Сада су пустили отимање имовине Републици Српској не позивајући се на Устав него на креирану одлуку Уставног суда БиХ коју су сами себи донели да би се могли позивати на тако нешто“, казао је Додик.
Додик је нагласио да Република Српска не може да прихвати ту врсту отимачине и не жели ни у једном тренутку дати легитимитет њиховим напорима и да ће зато бити предузете најављене мере.
„Опште је мишљење људи у Републици Српској да су они непријатељи српског народа и да у том погледу и ми треба да се односимо према њима. Све што су чинили Американци је да су били у Дејтону и организовали Дејтон и за то се могу дати одређене похвале, јер је то не само зауставило рат, како они кажу, него донело мир“, навео је Додик.
Он је напоменуо да САД и Велика Британија нису потписнице Дејтонског споразума и да оне не могу да чине било шта у том погледу.
„Што се тиче високог представника, задуженог за тумачење Дејтонског споразума он није високи представник Америке и Британије, него је високи представник страна потписница Анекса 10“, указао је Додик.
Према његовим речима, то значи да они крше међународно право масовно и прилагођавају га својим потребама како би нанели штету Републици Српској.
„Демонтажа Републике Српске је њихов крајњи циљ. Огромне напоре које улажу протеклих више од 20 година говоре у прилог томе. Једини начин да се томе супротставимо је наше јединство и да се каже да такву политику њиховог извртања међународног права и Устава БиХ нећемо да прихватимо, да је ово минимална мера нашег односа према томе и да нећемо контактирати са њиховим људима јер они то увек злоупотребљавају и покушавају да навуку на причу како неке реформе у БиХ треба провести“, рекао је Додик.
Додик је истакао да је неприхватљива могућност прихватања мешања страних амбасадора у унутрашњих питања било какве земље, па и тако, како се изразио, накарадне каква је БиХ .
„Требали би да прихватимо да имовина припада БиХ и тиме би вероватно били добри момци за њих. Ето, ми нећемо никада то прихватити, а кад они евентуално повуку било који корак, ми ћемо исто вече донети одлуку о нашем статусу“, поручио је Додик, пренео је РТРС.
На Додикову најаву прекида контаката са америчким и британским дипломатама у БиХ због њиховог антидејтонског деловања и мешања у унутрашње ствари БиХ, реаговале су амбасаде тих земаља, које су одбациле те оптужбе.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
РЕГИОН
Додик: У припреми документ о престанку контаката Српске са амбасадама Британије и САД у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала