- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Историјски заокрет на Блиском истоку: Како је Кина помирила Иран и Саудијску Арабију и понизила САД

© AP Photo / Nournews vía APВанг Ји и Али Шакмани
Ванг Ји и Али Шакмани - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Након што се са Саудијском Арабијом у децембру договорила о куповини њене нафте и за јуане уместо само за доларе, док истовремено по питању нафте и Русија успешно сарађује са Саудијском Арабијом, и са Ираном у оквиру Шангајске организације за сарадњу заједно са Кином, Кина је успела и да испослује историјско помирење Ирана и Саудијске Арабије.
И то упркос свим упорним настојањима Сједињених Америчких Држава да међу њима изазову сукоб уместо помирења, по опробаном моделу римске империје завади па владај; биће да је иста логика сваке империје.
Мучени грађани Јемена, уз њих и Саудијске Арабије, можда ће због тога добити прилику да одахну. Али не и Сједињене Америчке Државе. Велики заокрет на Блиском истоку, наиме, лако би могао да се покаже и као кобан по њихове империјалне интересе у којима ће њихов долар бити прва, али не и једина жртва.

Изненадни договор у Пекингу

Прошлог петка у Пекингу, наиме, након преговора који су током претходне две године вођени и у Ираку и Оману, три државе – Кина, Иран и Саудијска Арабија – саопштиле су да је ”постигнут споразум између Краљевине Саудијске Арабије и Исламске Републике Иран, који укључује и договор о обнављању дипломатских односа међу њима”, а подразумева и ”потврду поштовања суверенитета држава и немешање у њихова унутрашња питања” те договоре о безбедносној сарадњи и сарадњи у областима економије, трговине, инвестиција, науке… све до културе и спорта.
Укратко, уз посредовање Кине, две регионалне силе и поприлично љути ривали озваничили су да ступају на пут свеобухватног поправљања односа уместо њиховог даљег кварења у име споменутог крвавог принципа међународних односа завади па владај.
Те је стога и поприлично јасно кога је кинеско Министарство иностраних послова имало у виду када је саопштило да ће ово елиминисање разлика између Ирана и Саудијске Арабије имати ”повољан ефекат на ослобађање држава региона од спољног мешања”, да су две земље сад ”узеле своју судбину у своје руке”, и да њихов споразум ”одговара епохалним трендовима развоја”.
Први дипломата Кине Ванг Ји, који је недавно боравио у Москви где је поручио да руско-кинески односи досежу нове границе на путу ка изградњи мултиполарног света, овом приликом истакао је и да пекиншки договор Ријада и Техерана представља ”победу дијалога и мира”. И то у тренутку у коме, као што је познато, и једног и другог има забрињавајуће мало.
”Зашто Иран и Саудијска Арабија верују Кини”, наслов је једног коментара Кинеске глобалне телевизијске мреже (ЦГТН), која истиче блиске односе Пекинга с Техераном и Ријадом насупрот Вашингтона чији су односи са Саудијском Арабијом све напетији, док са Ираном и немају успостављене дипломатске односе, ”тако да не могу ни да омогуће дијалог међу њима… Прихватање Кине као посредника представља признање растуће улоге Пекинга на Блиском истоку, где су многе кризе настале као резултат спољних интервенција. Кинески дипломатски концепти мира, развоја и сарадње на заједничку корист добили су велику подршку у региону.”

Нова ера светске политике

А и шире, јер, указаће истим поводом индијски дипломата М. К. Бадракумар, ”сванула је нова ера у светској политици”. Ово је ”историјски догађај” који ”далеко надмашује питање саудијско-иранских односа” и ”сведочи о темељној промени тектонских плоча геополитике 21. века”.
Америке, пише Бадракумар, ”која је скоро осам деценија била доминантна сила у политици Западне Азије, нема нигде”, она је ”понижавајуће искључена… Америка има 30 војних база у Западној Азији – пет само у Саудијској Арабији – али је изгубила плашт лидерства.”
Кина је, напомиње даље индијски дипломата, читавом остатку света – Глобалном Југу, од Јужне Америке до Африке – показала како ”демократизовани мултиполарни свет може да функционише у будућности” уз ”дипломатију велике силе засновану на договору и помирењу”, речју, освежавајући колико и револуционаран приступ уједини и сарађуј уместо завади па владај.

Улога Русије

Штавише, указује Бадракумар, можда ”никад нећемо сазнати какву је улогу иза сцене одиграла Русија”, али, дан уочи ненајављеног помирења у Пекингу, у Москви је ненајављено боравио шеф саудијске дипломатије принц Фејсал бин Фархан ал Сауд. А недељу дана раније, 6. марта, председник Русије Владимир Путин телефоном је разговарао с председником Ирана Ебрахимом Раисијем, који је пак средином фебруара боравио у посети Пекингу. Након тога је Ванг Ји био у Москви.
”Русија, Иран и Саудијска Арабија, три водећа произвођача нафте и гаса, убрзавају своју потрагу за механизмима плаћања који заобилазе амерички долар. Кина већ разговара о таквим аранжманима са Саудијском Арабијом и Ираном. Кина и Русија избацују долар из својих трансакција”, указује индијски дипломата на кључни аспект ове не-западне сарадње која се успешно убрзава: ”Свима је јасно да значајна ерозија статуса долара као ’светске валуте’ неће само означити пропаст америчке економије, већ ће обогаљити и способност САД да води ’вечне ратове’ у иностранству и намеће своју глобалну хегемонију… Помирење Саудијске Арабије и Ирана је, осим тога, претходница њиховог прикључења БРИКС-у у блиској будућности.”
А треба имати у виду и да је БРИКС, у једној опсежној студији Универзитета Кембриџ, дефинисан као ”коалиција за дедоларизацију”, што пекиншком помирењу Ријада и Техерана даје и додатни значај.
Како је Кина успела да помири две силе које је Америка настојала да завади до границе директног оружаног сукоба? Какву је улогу у том (не)очекиваном помирењу одиграла Русија? И како ће овај историјски заокрет на Блиском истоку утицати на америчку финансијску и политичку хегемонију у свету?
О овим су питањима у ”Новом Спутњик поретку” говорили економиста Бојан Димитријевић и дугогодишњи спољнополитички уредник у Танјугу Борислав Коркоделовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала