- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Како је град на северу Црне Горе назвао улицу по кинеском Вухану

© AP Photo / ChinatopixМедицинско особље у граду Вухану који је највише погођен коронавирусом
Медицинско особље у граду Вухану који је највише погођен коронавирусом - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Упркос лошем гласу који због вируса корона „бије“ кинески град Вухан, на северу Црне Горе, у Беранама, може се прошетати Улицом Вуханском.
Ових дана навршиле су се три године откако је у Црној Гори забележен први случај оболевања од вируса корона. Иако се и даље званично не зна одакле се вирус појавио, најприхваћенија теорија је да је пандемија кренула из Вухана, главног града кинеске провинције Хубеи.
Иако се у Беранама може чути да је Вуханска улица плод шале општинских службеника, ипак постоји званична одлука о именовању улице која је донета знатно пре пандемије.
На основу одлуке СО Беране из 2015. у Новом насељу у Беранама једна од улица добила је има „Вуханска“. Како пише у одлуци, простире се од Улице 29. новембра, пресеца Чукаричку улицу и иде до улице Војводе Гавра Вуковића. Дугачка је 220 метара.
Како је дошло до зближавања Берана и Вухана тренутно није могуће утврдити. Општински службеници тврде да Беране није побратимски град са Вуханом. Са друге стране, постоје тврдње да су Вухан и Беране, на иницијативу Друштва пријатеља Народне Републике Кине склопиле Споразум о пријатељству, али потписан документ о томе засад није доступан, пише РТЦГ.
Међутим, према доступним интернет подацима, Вухан и Беране склопили су споразум о пријатељству 24. октобра 2014. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала