- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Ко је Вулгарија на Балкану о којој је писао Лоренс Дарел | Орбита културе

© Sputnik / Лола ЂорђевићКрст у руци
Крст у руци - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
У данашњој емисији "Орбита културе" истражујемо однос хришћанства и културе отказивања, али и какве су предрасуде и стереотипи Британаца о народима Балкана
Ко је Вулгарија на Балкану о којој је писао Лоренс Дарел | Орбита културе
На кога је мислио Лоренс Дарел када је писао о Вулгарији на Балкану, какве су предрасуде и стереотипи Британаца о народима Балкана, као и зашто је за приштинске интелектуалце једно позориште средство политичке пропаганде – у „Орбити културе“ разговарамо са редитељем и некадашњим директором Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници Ненадом Тодоровићем, а уочи премијере његове представе „Континент Балкан“.
Шта је са хришћанством у време културе отказивања и екстремног атеизма, да ли је и даље могућа хришћанска култура – нека су од питања за теоретичара културе и писца Владимира Коларића, аутора недавно објављене књиге есеји о хришћанству у култури „Бити другоме утеха и охрабрење“.
О обележавању века балета у Србији, које отпочиње 19. марта спектакуларном премијером балета „Гусар“ на великој сцени Народног позоришта за „Орбиту културе“ говори уметничка директорка Балета НП, примабалерина Ана Павловић.
Шта је вечно актуелно у драми „Развојни пут Боре Шнајдера“ Александра Поповића, да ли сваки добар театар мора да буде и политички и зашто сматра да је баш данас важно играти Достојевског – за Спутњик објашњава позоришни редитељ Егон Савин.
Због чега је Омладинско позориште Дадов, које је изнедрило неке од наших највећих драмских уметника, и после 65 година постојања значајно, какву тајну крије овај „расадник талената“ да из њега и даље ничу најталентованији глумци, зашто је за прославу рођендана „Дадова“ изабрао комад „Избирачица“ - питамо редитеља Даријана Михајловића.
Зашто изложба дела вајара Саве Халугина у Галерији САНУ представља „позив на одушевљеност“ питамо ауторку ове поставке, историчарку уметности Нелу Тонковић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала