- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ово нема нигде: Српски ђаци осетили чудеса на Хиландару док им код куће пуне главу...

© Фото : Раде Марковић/Спутњику уступила општина ПожегаОрезивање лозе уз стручни надзор професора Вуксановића
Орезивање лозе уз стручни надзор професора Вуксановића - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Овде се доживи нешто што не може нигде, хтео сам да се у то уверим својим очима и да им помогнем све што треба да се ради у винограду. Глупо би било да одете из болнице неизлечени, тако је овде, дођете у Хиландар и осетите промену, каже за Спутњик Душан Антонијевић, један од ђака Пољопривредне школе из Пожеге чија пракса се одвија на Светој Гори.
Када је Хиландар горео у пожару, професор Пољопривредне школе у Пожеги, Милован Вуксановић, запитао се како би могао да допринесе обнови Свете српске царске лавре - онако како најбоље уме, да помогне манастиру радом, али да помогне и својим ученицима.
Повео је ђаке да део стручне праксе обаве на Светој Гори. Није морао да убеђује манастир да их прими, радо су пристали, као и ђаци, јер искуство рада у виноградима и маслиницима Хиландара за њих је драгоцено.
„Ми у пожешкој котлини немамо плантажне винограде, због климе, неповољних климатских услова. Онда сам, како кажу монаси, уз божији благослов, тада добио сагласност Министарства просвете и школске управе Ужица да можемо довести групу ученика да одраде део праксе на имању, тако да ово сада добија конотацију некаквог кампа“, каже овај међу ђацима омиљени професор.

То је нека виша сила

Међутим, искуство рада у винограду и маслиницима није једини мотиви који одводи ученике Пољопривредне школе у Хиландар. Они јако добро знају на које место иду, какву су јединствену прилику добили.
„Пре свега је важно због српске историје, али то је и најсветије место православља, то је место које треба да посети не само сваки Србин, већ и сваки православац. Ја то не могу људима да опишем, то устајање свако јутро, некад у два, некад у три, четири, то је небитно, а будан си све до девет увече. Стајање, литургије трају, то је нека виша сила, није ти тешко, можеш, и драго ти је кад то урадиш. Једеш двапут дневно, идеш на литургије, радиш, а опет си одморан“, каже ученик Душан Антонијевић.

Вратили се у корене

Његов друг Вукашин Јовановић додаје да је рад на имању светогорског манастира важан из још једног разлога;
„Прво у школском систему, али и са свих страна, тренутно нас "рокају" неком европеизацијом, да нас ставе у неки систем, да изгубимо оно што нас чини Србима, оно што чини нашу веру, нашу историју. Видите, одлазак на Свету Гору је, не само доживљај да видите манастир, цркву, помолите се, доживљај је да видите вашу историју, да се вратите у корене“.
Када је пре нешто више од деценије започело подизање нових насада винове лозе на поседима Хиландара, указала се потреба за више радне снаге. Овде су током сезоне орезивања боравили и радници из различитих делова Србије, али ученици нису били само радници, они су за манастир и млади људи којима је потребно учење и из других области. После неколико посета, дошло је до проширења сарадње.
„Први пут смо ове године имали и вероучитеља. Сада, када саберемо дневне обавезе ученика, уз јутарњу литургију, дневне обавезе у винограду, поподневни рад у делу манастирског дворишта и вечерњу службу, они су буквално у целодневном учењу“, објашњава професор Вуксановић.
© Фото : Раде Марковић/Спутњику уступила општина ПожегаЂаци су научили и како се орезују маслине
Ђаци су научили и како се орезују маслине - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Ђаци су научили и како се орезују маслине

Мој будући живот биће другачији

Има и оних који на ово свето место нису ишли први пут, ученик Данијел Спасић са радошћу је прихватио други позив професора Вуксановића да оде у Хиландар.
„Тамо је другачији скроз свет, другачији су људи, много су бољи, мирољубиви су, осетиш неки мир, другачије је. Главни утисак ове године је што смо обишли и друге манастире, нове људе сам упознао, а кога год упознаш овде, сви имају неку своју причу, неки разлог због кога су дошли. Тај монашки живот који сам видео, једноставно, цео мој будући живот, остатак живота, биће другачији у односу на претходни“, каже Спасић.
Последњег дана боравка у Хиландару ученике је примио игуман Методије, захвалио се на помоћи и свима уручио поклоне.

Сарадња са школама у Русији и Белорусији

Директор Пољопривредне школе у Пожеги Којо Бошковић за Спутњик каже да нема разлога да се сарадња са Хиландаром не настави.
„Трудимо се да деци понудимо најбоље услове, имамо и ђачки дом, ученици наше школе већином су деца из руралних подручја нашег краја, али и да их упутимо на оне који могу да им пруже даље знање“, каже Бошковић.
Школа на свом сајту тренутно промовише пројекат „Росотрудничества“, студирање у Русији, чији конкурс у нашој земљи реализује Руски дом. Ова стручна школа има уговор о сарадњи са Брјанским државним аграрним универзитетом и Белоруском државном пољопривредном академијом.
© Фото : Раде Марковић/Спутњику уступила општина ПожегаПовратак - ђаци у Србију носе незаборавно искуство са Свете Горе
Повратак - ђаци у Србију носе незаборавно искуство са Свете Горе - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
Повратак - ђаци у Србију носе незаборавно искуство са Свете Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала