- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Поново хаос у Француској: Сузавац у Паризу, Бордоу, Нанту, блокирана рафинерија /видео/

© Sputnik / STRСукоб демонстраната и полиције у Паризу
Сукоб демонстраната и полиције у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Протести у Француској против пензионе реформе настављени су, а полиција је забранила окупљање на појединим местима, као што је Трг Конкорд у Паризу. Демонстрације се одржавају у више градова, а највише инцидената било је у Бордоу и Нанту, где је полиција бацила сузавац како би растерала окупљене.
Демонстранти у Француској противе се пензионој реформи којом се праг за пензионисање подиже на 64 године. До сада је одржано више протеста, међу којима је било и сукоба полиције и демонстраната.
Француска полиција забранила је окупљање на париском Тргу Конкорд, где је синоћ дошло до сукоба демонстраната и полицајаца. Париски метро саопштио је да затвара станице у непосредној близини овог трга, на неким од најфреквентнијих линија. Зато је почело окупљање на Тргу Италија у 13. арондисману, на позив синдиката.
© AP Photo / Lewis JolyФранцуска полиција на Тргу Конкорд
Француска полиција на Тргу Конкорд - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Француска полиција на Тргу Конкорд
Полиција на Тргу Конкорд зауставља и легитимише грађане, јавља дописник Спутњика, како протест не би почео и на том месту. На Тргу су присутне јаке полицијске снаге, а неки од грађана узвикују да је "демократија мртва".
Током протестне шетње која је кренула са Трга Италија у 13. арондисману, поново је дошло до чарки полиције и демонстраната. Полиција је бацила сузавац, док су демонстранти палили контејнере.
Француска полиција привела је више учесника протеста у Паризу, види се на снимцима које је начинио дописник Спутњика.
Ухапшена је 71 особа у Паризу навели су извори из полиције.
Претходно је у току дана у Паризу одржана протестна шетња, не само против пензионе реформе, већ и против полицијске репресије.
Инциденти су забележени у Бордоу, где су демонстранти палили контејнере, а полиција бацала сузавац како би растерала окупљене. У том граду подигнуте су и барикаде на улазу у универзитет, јављају француски медији.
Окупљање је одржано и у Марсеју, где није било инцидената. Такође, у Нанту су демонстранти блокирали саобраћајнице, гађали полицију флашама, а снаге реда су узвратиле сузавцем.
Протеста је било и у Каену, Бресту, Сент Етјену, Роану...
Синдикат новинара Француске објавио је да је полиција привела двојицу новинара у петак током нереда у Паризу.
Поред окупљања на улицама, настављен је и штрајк и блокада компанија у знак протеста против пензионе реформе. Тако је блокирана највећа француска рафинерија, компаније „Тотал“ у Нормандији. Блокиране су испоруке из рафинерије и очекује се да то потраје до понедељка.
На улицама Париза поново се нагомилало смеће услед штрајка комуналних радника. Претходно је, после накупљене велике количине смећа, једна количина однета пошто су градске власти ангажовале приватну компанију. Међутим, то ни издалека није довољно за вишемилионски Париз, па се сада процењује да је на улицама тог града око 10.000 тона смећа.
Полиција је издала наредбу комуналним предузећима да однесу смеће, иако је штрајк у току, али се одношење и даље споро одвија.
Протест, Париз - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
СВЕТ
Град светлости у пламену и смећу: Сведочење из Француске – како изгледа кад устане народ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала