- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова појаснила: Прехрамбени споразум продужен само за 60 дана

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Русија је дала сагласност да се Прехрамбени споразум продужи за 60 дана, а не за 120 дана како неки медији саопштавају, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Како је рекла, све стране које су учеснице у овом споразуму су обавештене да је Русија дала сагласност за продужење споразума за 60 дана.
„Видели смо поједине наводе да је споразум наводно продужен за 120 дана. У више наврата смо рекли да смо сагласност дали на продужетак споразума за 60 дана“, рекла је она.
Овим поводом огласио се и портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик који је позвао све стране-учеснице да уложе додатне напоре како би се споразум спровео у дело.
У јулу прошле године представници Русије, Турске, Украјине и УН потписали су споразум који подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.
Заједнички координациони центар у Истанбулу одговоран је за координацију кретања бродова. Сам споразум о житу део је пакета споразума који, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива. Москва је истакла да овај конкретан услов није испуњен, упркос обећањима УН.
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
РУСИЈА
Русија дала два месеца да се реши њен проблем са житом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала