- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска амбасада о ставу САД поводом налога за Путиново „хапшење“: Личи на шизофренију

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteДео комплекса руске амбасаде у Вашингтону
Део комплекса руске амбасаде  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе прихватају став Међународног кривичног суда, који критикује Русију, а негирају када се МКС бави прекршајима Вашингтона, то личи на шизофренију, саопштила је руска амбасада у САД.
„Дозвољавајући себи неприхватљиве тврдње на рачун руског лидера Владимира Путина, америчке власти намерно прећуткују сопствена зверства у Ираку, Југославији, Либији и Вијетнаму. Штавише, САД у покушајима да заштите своје грађане од међународних прогона, чак предузимају грозне мере. На пример, против руководства суда уводе невиђене економске санкције, укључујући бившег тужиоца Фатуа Бенсуду, који је покренуо истрагу о злочинима САД у Авганистану“, подсећа руска амбасада у саопштењу.
Дипломатска мисија се запитала о каквој независности и непристрасности се може говорити, јер овакав став подсећа на шизофренију.
У саопштењу се истиче да су у Вашингтону „сви локални званичници једногласно понављали да одлуке МКС за САД нису декрет“, али је жеља да се „Русији максимално напакости“ у овом случају надјачала стратешки интерес, иако знају да Москва, као ни Вашингтон, не признаје јурисдикцију МКС.
Претпретресно веће Међународног кривичног суда у Хагу, чију надлежност Русија не признаје, издало је „налоге за хапшење“ председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове, наводи се у саопштењу објављеном на сајту организације.
Амерички председник Џозеф Бајден назвао је одлуку МКС „оправданом“. Он је, истовремено, нагласио саме САД не признају надлежност овог суда, али да је у случају са руским руководством аргументација суда „поприлично чврста“.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова оценила је да су све одлуке Међународног кривичног суда за Русију ништавне из правног угла.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
РУСИЈА
Руска Дума: Сви напади на Путина су агресија против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала