- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шолц подржао одлуку Међународног кривичног суда о Путиновом „хапшењу“

© AP Photo / Markus SchreiberНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Немачки канцелар ОлаФ Шолц поздравио је одлуку Међународног кривичног суда у Хагу којом је издат налог за „хапшење“ руског председника Владимира Путина, пише агенција Ројтерс.
„Међународни кривични суд је институција надлежна за истрагу ратних злочина. Ради се о томе да нико не може бити изнад закона и то сада постаје очигледно“, изјавио је политичар на конференцији за штампу са јапанским премијером.
Претпретресно веће Међународног кривичног суда у Хагу, чију надлежност Русија не признаје, претходно је издало „налоге за хапшење“ председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове, наводи се у саопштењу објављеном на сајту организације. Суд је у саопштењу навео да је Путин „наводно одговоран за ратни злочин противправне депортације становништва (деце) и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију.“
Амерички председник Џозеф Бајден назвао је одлуку МКС „оправданом“. Он је, истовремено, нагласио саме САД не признају надлежност овог суда, али да је у случају са руским руководством аргументација суда „поприлично чврста“.
Портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова оценила је да су све одлуке Међународног кривичног суда за Русију ништавне из правног угла.
Владирмир Путин - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
СРБИЈА
Знак за аларм: Запад је управо повукао очајнички потез опасан по цео свет
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
РУСИЈА
Небензја: Русија сматра све одлуке Међународног кривичног суда ништавним и незаконитим
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала