Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Београд избегава да потпише споразум

© AP Photo / Franc ZhurdaАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Пратите нас
Друга страна је, баш као и у Бриселу, избегавала да потпише споразум, рекао је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти после састанка у Охриду.
Дошли смо у Охрид да потпишемо основни споразум са анексом имплементације, постигли смо јавну сагласност о анексу који ће водити имплементацију основног споразума, а друга страна, као и на састанку у Бриселу 27. фебруара, бежи од потписивања, тврди Курти.
„На ЕУ је да нађе начин да овај споразум постане правно и међународно обавезујући“, рекао је Курти, коментаришући разговоре са председником Србије Александром Вучићем и европским представницима.
На питање да ли ће кренути у формирање ЗСО, будући да је договорено да се то почне одмах, Курти је одговорио:
„Члан 10 који значи де факто међусобно признавање, подразумева примену свих досадашњих споразума. Ја сам понављао да било какво спровођење тих споразума нити може нити мора да буде у супротности са уставом Косова. Рекао сам и председнику Србије и представницима међународне заједнице да не понављамо исту грешку и да не изгубимо још једну деценију. Они нису марили шта се заправо дешава са уставом Косова“, рекао је Курти.
Он је навео да у анексу пише „одмах“ што значи да почињу разговори о самоуправи српских општина, али да то не значи Заједница српских општина. Курти тврди да су такви разговори већ почели, али да треба још много да би се дошло до конкретног закључка.
Он је додао да ће се „руководити највишим стандардима како Срби на Косову не би били изложени било каквој дискриминацији“ и додао да је „Ахтисаријев предлог створио огроман простор и могућност да уживају своја права и задовоље своје потребе“.
 Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
СРБИЈА
Вучић после разговора у Охриду: Нисам ништа потписао, али смо постигли добар помак /видео/
Александар Вучић на састанку са Жозепом Борељом и Миросалвом Лајчаком - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
РЕГИОН
Охридски маратон: Разговори Београда и Приштине трајали 12 сати
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
СРБИЈА
Борељ: Разговарали смо шта треба да буде урађено, када и како
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала