- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

НАСА проценила: Следећих 100 година нема опасности од удара астероида у Земљу

CC0 / Пиксабеј / Планета Земља и астероид – илустрација
Планета Земља и астероид – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Пратите нас
Земља се неће суочити са познатом опасношћу од апокалиптичног судара астероида барем следећих 100 година, према НАСИ.
Очекује се да ће астероид, којем су првобитно биле шансе 1 према 600 да "обрише" цео град, 14. фебруара 2046. године ће готово сигурно пројурити покрај нас без инцидента. Астероид, који је први пут откривен 27. фебруара и назван "2023 ДW", има пречник од око 50 метара, што је отприлике дужина олимпијског базена. У почетку НАСА-ин Одсек за координацију планетарне одбране дао је малу, али могућу шансу за израван удар, претња коју представља астероид изазвала је низ вести у којима се читаоцима саветује да преиспитају све романтичне планове за 2046. године. Сада, НАСА је ревидирала ову процену, стављајући шансе астероида да погоди Земљу око 1 према 770, што значи да има 99,87% шансе да нас промаши.
Координацијски центар за објекте близу Земље Европске свемирске агенције (ЕСА) такође је смањио своју процену ризика - смањивши изгледе за удар са шансе 1 у 625 на око 1 у 1584., пише „Лајв сајенс“.
НАСА прати локације и орбите отприлике 28.000 астероида, пратећи их помоћу Астероид ситема АТЛАС, низа од четири телескопа који могу скенирати цело ноћно небо свака 24 сата. Свемирска агенција означава сваки свемирски објект који се налази унутар 193 милиона километара од Земље као "објект близу Земље" и класификује сваки велики објект унутар 4,65 милиона километара од наше планете као "потенцијално опасан".
НАСА је проценила путање свих ових објеката близу Земље након краја века. Земља се не суочава с познатом опасношћу од апокалиптичног судара астероида барем следећих 100 година, према НАСА-и. Да се "2023 ДW" заиста забио у Земљу, то не би био катаклизмички догађај попут 7,5 миља километара широког астероида који је убио диносаурусе и који је ударио Земљу пре 66 милиона година. Али то не значи да мањи астероиди те величине нису опасни, преноси Вечерњи лист.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала