- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Предлог или камен“: Сутра гласање о неповерењу француској влади /фото/

© AP Photo / Lewis JolyДемонстрације у Паризу
Демонстрације у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Пратите нас
Посланици француског парламента гласаће сутра о неповерењу влади због пензионе реформе, која је изазвала серију протеста. Уочи гласања, у Ници је забележен инцидент, у ком је демолирана канцеларија председника Републиканске странке.
Усред масовних протеста због плана Емануела Макрона да подигне старосну границу за одлазак у пензију са 62 на 64 године, француски председник је прошле седмице наредио премијерки Елизабет Борн да се позове на посебно уставно овлашћење да заобиђе гласање о том предлогу у доњем дому парламента.
Као одговор, посланици и левице и деснице поднели су предлоге за изгласавање неповерења влади, о чему ће се гласати у понедељак.
Лидер Републиканске странке Ерик Сиоти, која има 74 од 577 посланичких места, најавио је да они неће гласати за неповерење влади, што значи да неће бити довољно гласова да се заустави доношење закона о реформи пензионог система.
Сиоти је на Твитеру објавио како су демонстранти, који протестују против пензионе реформе, демолирали његову канцеларију у Ници.
Он је објавио снимак своје канцеларије са разбијеним прозорима, након што су прошле ноћи вандали гађали канцеларију каменом за поплочавање, пренео је АП.
Вандали су такође на зиду канцеларије написали: „предлог или камен“ - у вези са предлогом за изгласавање неповерења влади због пензионе реформе.
Сиоти је рекао да „никада неће попустити пред терором“.
Сукоб демонстраната и полиције у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Поново хаос у Француској: Сузавац у Паризу, Бордоу, Нанту, блокирана рафинерија /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала