Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Нисам ни усмено прихватио споразум - имплементираћемо план до црвених линија Србије

© Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да у Охриду није ништа потписао, нити усмено изјавио да прихвата споразум. Он је додао да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.
Вучић је рекао да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавања и пријема Косова у УН.
"И данас сам то изговорио, да нико не може да наметне правну обавезу Србији. Зато нисмо потписали ни оно што је ЕУ назвала споразумом, као ни анекс, али је Србија спремна да ради на имплементацији до црвених линија", истакао је Вучић у обраћању јавности.
Он је рекао да је Србија међународно правно призната држава и да зато не жели ни међународно правне споразуме са тзв. Републиком Косово.
"Нисам потписао, јер не желим да правим међународно правне споразуме са Косовом, пажљиво и дисциплиновано водим рачуна о свакој речи коју изговарам, тешко је доказати да споразум постоји без потписа, али ја на сваком месту недвосмислено говорим о црвеним линијама Србије који се односе на недвосмислено непризнавање Косова", истакао је Вуцић.
Вучић је рекао да јучерашњи разговори у Охриду, као ни сви други, никада нису лаки јер стране имају најчешће супротстављене интересе.
Стране су примиле к знању и да ће Споразум и Анекс постати саставни делови процеса приступања ЕУ и да ће посредник ЕУ почети примене члана 35 за Србију.
Он је додао да је ово за нас у условима у којима не постоји ништа лако, не посебно тешко, биће нам много тежих ствари у будућности, али је битно да не зависимо само од приштинске добре воље.
"Ми више не зависимо од приштинске добре воље, то је позитивна промена у преговарачком оквиру, већ и од онога колико смо ми спремни да урадимо", истакао је Вучић, додајући да се косовска страна обавезала да спроводи активности на формирању ЗСО.
Вучић је прочитао Анекс, наводећи да он чини саставни део споразума и по њему се Косово и Србија обавезују да примене све обавезе на сврсисходан начин.
Он је подвукао да стране примају к знању да ће Споразум и Анекс за имплементацију постати саставни делови процеса придруживања Косова и Србије ЕУ.
Како се додаје, стране такође примају к знању да ће посредник, ЕУ, одмах након усвајања Споразума и овог Анекса започети процес промене мерила за Поглавље 35 за Србију која ће осликавати обавезе које проистичу из споразума и анекса.
Агенда специјалне групе за нормализацију ће подједнако осликавати нове обавезе Косова које проистичу из Споразума и овог Анекса.
Стране су сагласне да као хитно прихвате Декларацију о несталим лицима, како је договорена у оквиру Дијалога уз подршку ЕУ.
Вучић је објаснио да чланови 3 и 7 Бечке конвенције кажу да није потребна писана сагласност на одређени споразум, већ да је довољна и усмена сагласност председника државе да би неки споразум био прихваћен у међународном праву, те да је зато пазио да не каже ништа што би се могло протумачити као да је прихватио споразум.
“Избегавао сам чак да изговорим и глаголске именице, а увек сам говорио “Да, ми прихватамо концепт, радићемо на имплементацији и увек смо више спремни да урадимо него неко у Приштини који је спреман да потпише, зато што би одатле протекла формално-правна обавеза Србији да се сагласи са косовском независношћу”, поручио је Вучић

Инсистирали смо да се ЗСО формира по раније постигнутим споразумима

Вучић је рекаом да је изнео захтев да се Заједница српских општина формира на три стуба, што није прихваћено, већ да је српска страна инсистирала на раније постигнута и потписана четири договора.
Он је истакао да је за нас веома важно то што се помињу договори који су постигнути у процесу дијалога.
“Када је завршен састанак, ништа лоше нисам рекао о другој страни, али Аљбин Курти је рекао да они имају Ахтисаријев план. Одговорио сам да то нас не занима, јер га Србија није усвојила. Он је тражио три стуба за формирање ЗСО што сам ја одбио. Ми имамо потпис на четири споразума о ЗСО, негде Хашима Тачија негде Исе Мустафе, негде Ивице Дачића, негде мој”, истакао је Вучић и додао да је посебно важан онај из 2015. о приниципима.

12 пута мењали текст имплементационог плана

Вучић је навео да Шолц-Макронов план није преговаран, већ да се јуче преговарао имплементациони план, да га је Београд прексиноћ добио, да се од тада променило скоро све од онога што смо добили и да је 12 пута јуче мењан текст.
Вучић је у обраћању јавности захвалио свима који су били са њим и помагали.
Председник је додао да му је лакше када разговори трају 12 или 13 сати, и да му је концентрација одлична, боља него код других.
"Важно је да се сада крене, српски управљачки тим, како је то предвиђено, мораће на највишем нивоу дијалога да изнесе свој предлог, како ће то ићи, видећемо", рекао је председник Србије.
Додао је да је Србија спремна да ради на имплементацији и да има споразума који нису лаки за нас, да постоје ствари које нити можемо, нити је реално.
Вучић је рекао да сада знамо да ће од онога што ми будемо радили и по овом питању зависити и наш европски пут.

За 5.607 Срба и Рома на КиМ увећана социјална помоћ на 20.000 дин

Предсеник је изјавио да ће за 5.607 Срба и Рома на КиМ који примају државну социјалну помоћ Србије, та помоћ бити повећана са 11.000 на 20.000 динара, коју ће увећану примити за један и по до два месеца.

"То је велики број особа, с обзиром на број људи српске националности који живи на КиМ, повећавамо им социјалну помоћ јер желимо да опстану", рекао је Вучић.

Према његовим речима, тамо где на КиМ у једној породици има једна плата, ако повећате на 20.000 социјалну помоћ или где имате два пута по такву социјалну помоћ, онда је могуће макар преживети.
"Треба да имате у виду да је то социјална помоћ, није економска категорија, зато је реч о малим износима", напоменуо је Вучић.
Постоје посебна села, енклаве у покрајини, места где нема никаквог посла, где становници не могу да раде у болницама, у нашој администрацији, школама и вртићима, односно у систему који држава Србија плаћа, то је важна и велика подршка за њих, додао је председник Србије.
Већ за месец и по, до два месеца, примиће увећану социјалну помоћ, прецизирао је Вучић.
Он је напоменуо да не жели да социјална помоћ буде начин на који људи живе у централној Србији, где имају безброј могућности да раде.
"Имаћемо ове године 100.000 иностраних радника, то је све посао који су могли да обављају српски радници, али многи људи, да будемо фер, нису ни желели да раде", додао је Вучић.

Надам се да ћу до јуна посетити КиМ

Вучић је рекао да ће ускоро бити организовани разговори са представницима Срба са КиМ и изразио наду да ће до јуна и лично посетити КиМ.
"Тада бих покушао да останем дан и по или два, да посетим и југ и север КиМ и да разговарам са нашим народом, да видим шта је то што још можемо да помогнемо и направимо за њих. Зато нам је важна ЗСО", рекао је Вучић у обраћању јавности.
Поновио је да би било потребно направити брзу магистралу са четири траке између Косовске Митровице и централне Србије.
Александар Вучић на састанку са Жозепом Борељом и Миросалвом Лајчаком - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
РЕГИОН
Охридски маратон: Разговори Београда и Приштине трајали 12 сати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала