Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Конференција о Степинцу погрешна и провокативна

© Фото : Јавно власништвоАлојзије Степинац
Алојзије Степинац - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Бриселу да је Србија протестовала код Европског парламента поводом Конференције о Алојзију Степинцу, у организацији европосланице Жељане Зовко.
Шеф српске дипломатије је у изјави новинарима рекао да то није први пут да се Србија суочава са тим питањем.
"Увек када се нешто тако деси одговор се односи на начине и процедура функционисања ЕП. Да то није заједнички став ЕП, да посланици имају на то право... Тачно је да то не окупља велики број заинтересованих, углавном се сведе на неколико људи и то углавном из хрватског националног корпуса", рекао је он.
Дачић сматра да је то један провокативан и дубоко контрапродуктиван потез.
"Мислимо да је то покушај историјске релативизације и рехабилитације покрета који је био на страни фашизма, покрета који је симболизовао геноцид над Србија, Јеврејима и Ромима. Покрета који је значио покрштавање Срба у католичку веру", рекао је Дачић.
Каже да пут помирења не може да води преко рехабилитације Алојзија Степинца.
"Институције ЕУ су настале на победи над фашизмом. Где ће већа иронија? Мислим да они који су дали животе у борби против фашизма, не знам како би гледали да сада гледају да се сада врши рехабилитација Степинца", рекао је Дачић.
Конференција о Степинцу планирана је за 21. март у седишту Европског парламента, а организатор је посланица ХДЗ у Европском парламенту Жељана Зовко.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала