- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Дани комедије“ у Јагодини: Комедија је истина о свету

© Фото : Културни центар Јагодина/ПромоПочињу "Дани комедије" у Јагодини
Почињу Дани комедије у Јагодини - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
„Дани комедије“, после трогодишње паузе, почињу вечерас у Јагодини, а фестивал ће отворити драмска уметница Мира Бањац.
„Златни ћуран“ за животно дело, који је Милан Лане Гутовић (1946-2021) добио пре три године, биће уручен неком од чланова породице.
„Била је то дуга пауза за један јасно жанровски профилисан фестивал, успостављен на културној мапи, који се сад поново враћа на културну сцену Србије. Пре три године уочи почетка фестивала објављена је пандемија и фестивал је морао да претрпи извесне промене. Ми смо осмислили извесне иновације и следеће године ћемо обележити 50 година фестивала што је важна обавеза према онима који су пола века градили тај фестивал и према онима који тек долазе“, каже за Спутњик уметнички директор фестивала Небојша Брадић.

Од ове године регионални фестивал

Од ове године „Дани комедије“ су регионални фестивал, тако да ће публика имати прилику да гледа представе из суседних држава, а важно је, наглашава Брадић, да се фестивал више неће ограничавати на представе из протекле сезоне.
„Моћи ће да се играју представе које су извођене и претходних година. Тако имамо више могућности да представимо различите погледе на културну и позоришну сцену и уврстимо већи број извођења са циљем да публика ужива“, појашњава Брадић.
Прва представа у такмичарској конкуренцији је „Убиство у Оријент експресу“ Агате Кристи, у режији Даријана Михајловића (Позориште „Бошко Буха“).
До 27. марта на програму ће бити „Чиста кућа“ Атељеа 212 (Сара Рул/Андреа Пјевић), „Тартиф“ (Молијер/Игор Вук Торбица) Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта Нови Сад, „Ibi The Great“ (Алфред Жари/Андраш Урбан) Народног позоришта Сомбор и „Ситнице које живот значе“ (Лоренцо Мароне/Андреј Носов) рађена у копродукцији Народног позоришта Београд, БЕОАРТ-а и Центра за културу Тиват.
За награде фестивала такмичиће се и представе „Неки то воле вруће“ по мотивима истоименог филма у режији Александра Маринковића и продукцији Народног позоришта Ниш и „Блади мун“ Ане Ђорђевић и Црногорског народног позоришта.
У част награђених биће изведена „Терапија“ Кристофера Дуранга, у адаптацији и режији Оливере Ђорђевић и продукцији Регионалног позоришта из Новог Пазара.

Пажљива редитељска читања

Брадић истиче да су критеријуми за избор представа подразумевали критички ангажман, професионализам и целовитост израза:
„Овај одабир карактеришу пажљива редитељска читања класичног и савременог текста, велики број ваљаних глумачких креација и адекватна продукцијска заокруженост”.
Селекција коју је Брадић начинио пре три године за фестивал због пандемије није угледала светлост дана.
„Из те селекције остала је само представа 'Тартиф'. Било нам је важно да она буде на фестивалу због редитеља Торбице (1987-2020) и због Молијера чију годишњицу смо прошле године означили“, објашњава редитељ и уметнички директор јагодинске манифестације.

Комедија привлачна и забавна

Као увод у програм фестивала наша велика драмска уметница Мира Бањац синоћ се дружила са публиком, а вечерас ће у Галерији Културног центра у Јагодини бити отворена изложба „Сва лица Мире Бањац” коју приређује Музеј позоришне уметности Војводине.
У оквиру пратећег програма планирано је представљање часописа „Лудус“, ауторска монодрама Сандре Силађев „Дејт“, монодрама „Жена из Порто Пима“ у извођењу Југослава Крајнова, промоција издања Стеријиног позорја из Новог Сада и часописа за позоришну уметност „Сцена”, музички програм „Маестро акустик“ и округли сто „За какву смо данас комедију спремни?”.
„Врло је важно да се говори о комедији. Комедија је веома привлачна, али истовремено и веома захтевна. Током претходних неколико година имао сам прилику да видим више од 100 различитих комедија – од оних које карактерише професионална изврсност до оних комерцијално доступних“, каже Брадић.
Напомиње да се комедија и трагедија преплићу и могу се сјединити у једном делу.
„Комедија је истина о свету. То није само жанр којим се ми лепо забавимо и одемо кући празне главе. Добре комедије ће нам понудити истине којима ћемо се дуго бавити. Такве комедије су нам потребне“, сматра наш саговорник.
Стручни жири 49. „Дана комедије“ радиће следећем саставу: драматург и позоришни критичар Жељко Јовановић, новинар листа „Политика“ и позоришни критичар Борка Голубовић- Требјешанин и драмски уметник Драган Петровић Пеле.
Следеће године јагодински фестивал ће прославити пола века.
„Дани комедије су први жанровски фестивал у бившој Југославији и као такав био је веома привлачан за трупе из свих крајева те земље. Верујем да то може да буде и у будућности. Овај фестивал је био и матрица за формирање сличних манифестација од Словеније до Македоније, а као најстарији заслужује да свој велики значај потврди“, наглашава Небојша Брадић.
Премијером представе Избирачица отвара се реконструисано Омладинско позориште Дадов - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
КУЛТУРА
Како је трупа са Врачара постала расадник талената: Јубилеј Дадова уз „Избирачицу“ као пре 65 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала