Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нису сви задовољни у Бриселу: Тања Фајон признала да су више очекивали од сусрета Вучића и Куртија

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertТања Фајон
Тања Фајон - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Министарка за спољне послове Словеније Тања Фајон је изјавила је данас да је споразум какав су прихватили председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у Охриду основни темељ и да треба да се види каква ће бити примена, али да је у ЕУ било амбициознијих очекивања од састанка у Охриду.
"Сада је споразум који су прихватили Курти и Вучић основни темељ, сада зависи, наравно, каква ће бити примена, када је у питању успостављање Заједнице српских општина, када је у питању нека нормализација односа. Могу рећи да је у почетку било амбициознијих очекивања са свих страна, али да сада постоји нека основа, биће важна имплементација", изјавила је Фајон уочи састанка шефова дипломатије који се одржава у Бриселу.
Фајон каже да се ЕУ заиста труди да помогнемо обема странама да иду корак по корак на путу ка заједничком циљу нормализације између две стране, и да се ствари смире на северу Косова да би било могуће спровести изборе, што ће, каже она, зависити углавном од мудрости, можда разборитости и искрене намере и страна и лидера.
Што се тиче помоћи Словеније у процесу, Фајон каже да је словеначки "специјални изасланик све време прати разговоре и са другим специјалним изасланицима у региону".
"Разговарамо са обе стране где можемо више, тако да ће заиста бити до имплементације овог споразума који је сада на столу и који је осетљив за обе стране. Поента је да ли је договор потписан или не. Ствар је у томе да су стране посвећене да то спроведу, а ми ћемо их овде подсетити на то. Обавеза постоји, то је у договору и мислим да су обе стране свесне о чему се ради", рекла је она.
Истиче да су у питању велики притисци, али да је најбитније да се ствари смире, да се инциденти не понове и да не дође до непотребне ескалације.
"Посебно сада у ситуацији када нам је потребна нека стабилност и мир у региону Западног Балкана, такође у светлу руске агресије у Украјини", истакла је Фајон.
Александар Вучић, Мирослав Лајчак и Жозеп Борељ у Охриду - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
СРБИЈА
Статус Косова на „дугом штапу“: Србија остварила три кључна стратешка циља у Охриду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала