- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блумберг: Мађарска блокирала саопштење ЕУ о налогу Међународног кривичног суда за хапшење Путина

© AP Photo / Peter DejongМеђународни кривични суд у Хагу
Међународни кривични суд у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Мађарска је ставила вето на објављивање заједничке изјаве земаља ЕУ о издавању налога Међународног кривичног суда за хапшење руског председника Владимира Путина, објавио је Блумберг у понедељак, позивајући се на изворе.
У вези са ставом Будимпеште, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ био је принуђен да објави саопштење у своје име, узимајући у обзир одлуку Међународног кривичног суда.
Како наводи агенција, став Мађарске у вези с издавањем налога за хапшење руског председника „можда ће бити изражен” на следећем самиту ЕУ, који ће бити одржан у Бриселу 23. и 24. марта.
Спољна служба ЕУ одбила је да коментарише информације о мађарском вету на заједничку изјаву. Блумберг напомиње да нацрт декларације након самита користи језик сличан Борељовој изјави.
Истовремено, извори агенције јављају да би један број европских лидера могао захтевати употребу оштрије реторике против руских власти у вези са одлуком Међународног кривичног суда.
Раније у понедељак, министри правде из 26 земаља ЕУ издали су саопштење у знак подршке истрази Међународног кривичног суда. Представник Мађарске га није потписао.
Међународни кривични суд је 17. марта издао налоге за хапшење Путина и Лвове-Белове због оптужби за „илегално депортовање“ украјинске деце.
Коментаришући ову одлуку, портпарол Кремља Дмитриј Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију тог суда.
ПортпаролкаМинистарства иностраних послова Русије Марија Захарова је, говорећи о информацијама добијеним из Хага, рекла да одлуке Међународног кривичног суда немају никаквог значаја за Русију, а да су евентуални налози за хапшење правно неважећи.
Зграда Међународног суда УН у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
РУСИЈА
Захарова о „налогу за хапшење“ Путина: Одлуке Хашког суда за Русију су ништавне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала