- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нуклеарни инцидент у Америци откривен тек после више од три месеца

CC BY 2.0 / Flickr/Nuclear Regulatory Commission / Нуклеарна електрана Монтичело у Минесоти
Нуклеарна електрана Монтичело у Минесоти - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Вода контаминирана радиоактивним трицијумом исцурела је у нуклеарној електрани у Минесоти, а овај инцидент откривен је тек после неколико месеци.
Оператор нуклеарног постројења у Минесоти саопштио је да је до цурења радиоактивне воде дошло у новембру, те да је „контаминација била углавном ограничена на саму електрану“.

Нуклеарни инцидент није објављен три месеца

„Иксел енерџи“, који управља нуклеарном електраном у Минеаполису, није објаснио зашто је чекао више од три месеца да објави да се инцидент догодио.
Из те компаније је саопштено како су обавестили федералну Комисију за нуклеарну регулацију одмах после цурења које се догодило 22. новембра.
„Иако цурење не представља ризик за јавност или животну средину, ситуацију схватамо веома озбиљно и радимо на њеном безбедном решењу“, рекао је Крис Кларк, председник компаније.
Агенција за контролу загађења Минесоте саопштила је како је добила пријаву од компаније „Иксел енерџи“ да је исцурило око 400.000 галона (око 1,5 милиона литара) контаминиране воде у електрани, али да „није стигла до реке Мисисипи нити је контаминирала изворе воде за пиће“.
Државни званичници проверавају те податке, саопштила је Агенција.

Цурење откривено тестирањем подземних вода

Из компаније „Иксел енерџи“ наводе да су „прикупили око 25 одсто трицијума који је ослобођен“ и да ће „наставити са тим током ове године“.
Радиоактивна вода исцурила је из цеви која се налази између две зграде у Монтичело нуклеарној електрани.
Трицијум је радиоактивни изотоп водоника који је нуспродукт производње струје у нуклеарним електранама.
Нуклеарна електрана налази се у граду Монтичело, удаљеном 63 километра од Минеаполиса, где је и седиште компаније „Иксел енерџи“.
Из те компаније наводе да су открили цурење током рутинског тестирања подземних вода. Они су додали да ће направити велики резервоар у ком ће бити смештена вода која је исцурила, како би била третирана.
НЕ - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
СВЕТ
Америка не може без руског уранијума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала