- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков о „одлуци за хапшење“ Путина: Не примамо је к срцу

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је назвао одлуку Међународног кривичног суда (МКС), који је дао налог да се ухапси председник Русије Владимир Путин, непријатељском, нагласивши да се у Кремљу мирно односе према тој одлуци и не примају је к срцу.

„Примећујемо велики број отворених непријатељских манифестација према нашој земљи и нашем председнику у свету, наравно, ми то бележимо, али ако се свака од ових непријатељских манифестација узме к срцу, вероватно од тога неће бити ништа добро. Ми се према томе односимо смирено, све пажљиво бележимо, настављамо да радимо. Што је најважније, и председник наставља да ради“, рекао је Песков одговарајући на питање о томе како се руски председник односи према одлуци Међународног кривичног суда.

У међувремену, Европска унија је подржала одлуку Међународног да се изда „налог за хапшење“ руског председника, наводи се у извештају Европске службе за спољне везе.

„ЕУ разматра одлуку МКС-а као почетак процеса за позивање руских лидера на одговорност. ЕУ, такође, даје подршку истрагама тужиоца Међународног кривичног суда у Украјини и позива на свеобухватну сарадњу држава-чланица“, наводи се у изјави.

Претпретресно веће Међународног кривичног суда у Хагу, чију надлежност Русија не признаје, раније је издало „налоге за хапшење“ председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове, наводи се у саопштењу објављеном на сајту организације. Суд је у саопштењу навео да је Путин „наводно одговоран за ратни злочин противправне депортације становништва (деце) и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију.“
Амерички председник Џозеф Бајден назвао је одлуку МКС „оправданом“. Он је, истовремено, нагласио саме САД не признају надлежност овог суда, али да је у случају са руским руководством аргументација суда „поприлично чврста“.
Портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова оценила је да су све одлуке Међународног кривичног суда за Русију ништавне из правног угла.
Немачка застава - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
СВЕТ
Немачки министар правде: Ухапсићемо Путина ако крочи на територију Немачке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала