- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руске заставе у Симферопољу - Sputnik Србија

УЖИВО У месту Џанкоја на Криму активиран ПВО, један човек рањен

Пратите нас
У току је 390. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Настављају за борбе за Артјомовск. Украјина губи своје најбоље пилоте док чека Ф-16, рекао је командант украјинског Ратног ваздухопловства генерал Сергеј Голубцов у интервјуу британском "Тајмсу".
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:21 20.03.2023
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ потврдио је да Европска унија нема информације да је Кина испоручила или планира да испоручи Русији оружје.
„Немам никакве доказе да је Кина испоручивала оружје Русији. Немам никакве доказе да Кина планира да испоручује оружје Русији“, рекао је Борељ одговарајући на питање новинара на конференцији за медије у Бриселу.
Према његовим речима, да Кина испоручује оружје, о томе би се знало.
21:49 20.03.2023
На Криму активиран ПВО, један човек рањен
Систем противваздухопловне одбране активиран је у области Џанкоја на Криму, један човек је рањен, а последице се процењују, саопштио је лидер Крима Сергеј Аксјонов.
„У области Џанкоја активиран је ПВО. Према првим подацима, гелери су оштетили једну приватну кућу и продавницу. Нажалост, један човек је рањен. На лице места је отишао заменик председника Савета министара Републике Крим Игор Николајевић Михајличенко“, рекао је Аксјонов.
18:15 20.03.2023
Украјина је већ добила норвешке тенкове „леопард 2“, у току је обука украјинских војника за њихово коришћење, саопштило је Министарство одбране Норвешке
Раније је норвешки министар одбране Арилд Грам саопштио да ће Осло послати Кијеву тенкове „леопард“, не прецизирајући њихов број. Премијер те земље је Јонас Гар Стјоре је потврдио да Норвешка купити од Немачке 54 тенка и додао да постоји могућност да купи још 18 тенкова.
17:26 20.03.2023
Блинкен: САД очекују да ће Си у Москви предложити прекид ватре у Украјини
Сједињене Америчке Државе очекују да ће кинески лидер Си Ђинпинг током посете Москви промовисати идеју о прекиду ватре у Украјини, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

„Данас и током недеље кинески лидер је у посети Москви. Очекујемо да ће Кина ту посету искористити да понови позив да се прекине ватра у Украјини“, рекао је Блинкен новинарима.

Он је нагласио да било какво мировно решење кризе у Украјини мора да потврди суверентитет Украјине.
17:02 20.03.2023
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да су земље Европске уније усагласиле испоруку милион јединица муниције Украјини током наредних 12 месеци, у вредноси од две милијарде евра.
Решење је донето на заједничкој седници министара иностраних послова и одбране земаља ЕУ, одржаној у Бриселу.
16:32 20.03.2023
Руске трупе контролишу око 70 одсто Артјомовска
Оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин саопштио је да ова група контролише око 70 одсто Артјомовска (Бахмута) и наставља офанзиву до његовог потпуног ослобођења.
Пригожин је, обраћајући се министру одбране Русије Сергеју Шојгуу, навео да, према информацијама којима располаже, крајем марта-почетком априла очекује се велика офанзива Кијева, чији је циљ да се група „Вагнер“ одсече од главних русих снага.
С тим у вези, Пригожин је затражио од Шојгуа да предузме све неопходне мере како би се спречило да група „Вагнер“ буде одсечена од главних снага руске војске, јер ће то „довести до негативних последица по специјалну војну операцију“.
Он је додао да се у затвореном прилогу писма налази информације о плановима непријатеља и предлог за противдејства.
16:31 20.03.2023
Блинкен: Нови пакет војне помоћи Украјини вредан 350 милиона долара
Сједињене Америчке Државе ће Украјини доделити нови пакет војне помоћи у износу од 350 милиона долара, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Данас потписујем 34. издвајање оружја и муниције САД Украјини у вредности од 350 милиона долара“, наведено је у саопштењу.
У нови пакет помоћи ући ће муниција за вишецевне ракетне системе ХИМАРС и оклопна возила „бредли“, артиљеријска муниција, ракете ХАРМ, противтенковска муниција, речни чамци и друга опрема.
13:53 20.03.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:
◾Руске трупе су ликвидирале око 55 украјинских војника у правцу Купјанска;
◾Руска војска је ликвидирала око 50 украјинских војника и уништила хаубицу Д-20 у јужнодоњецком и запорошком правцу;
◾Руске оружане снаге су ликвидирале 245 војних јединица Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка;
◾Руске трупе ликвидирале су више од 100 војних јединица Оружаних снага Украјине и уништиле хаубицу Мста-Б на правцу Красног Лимана;
◾Руске трупе ликвидирале су око 40 украјинских војника и уништиле самоходну артиљеријску јединицу „Паладин“, америчке производње у правцу Херсона;
◾Руски ловци су оборили украјински војни хеликоптер Ми-8 у Харковској области.
12:31 20.03.2023
10:07 20.03.2023
Кинески председник Си Ђинпинг могао би да позове Владимира Зеленског после посете Москви, пише Фајненшел тајмс, позивајући се на извор упознате са ситуацијом.
Си Ђинпинг ће боравити у државној посети Русији од 20. до 22. марта, што ће бити његово прво путовање у иностранство након што је трећи пут изабран за шефа државе.
„После путовања у Москву, Си ће можда позвати... Зеленског“, наводи се у лист, позивајући се на неименовани извор.
09:47 20.03.2023
Војници руских Ваздушно-десантних снага одбили су напад украјинских диверзаната на Каховски резервоар, рекао је за Спутњик командант падобранаца.
Према његовим речима, пре неки дан су украјинске „фоке“ покушале да се пробију на обалу, али су руске трупе реаговале на време.
08:43 20.03.2023
08:35 20.03.2023
Недавна конференција водећих америчких спољнополитичких експерата иза затворених врата показала је да Украјина ризикује да изгуби у рату на исцрпљивање, упркос највечим напорима Запада, пише Азија Тајмс.
„Русија ће задржати Азовско море и већи део Донбаса, а решење сукоба ће бити наметнуто Украјини пошто јој понестаје снага и муниције“, наводи лист.
07:21 20.03.2023
У подручју села Орехово-Васиљевка и села Хромово, предграђа Артјомовска, воде се жестоке борбе. Према речима пензионисаног пуковника ДНР Александра Басурина, непријатељ пружа жесток отпор и непрестано покушава да поврати изгубљене позиције.
У Артјомовску (Бахмут) руска војска је заузела већи део фабрике обојених метала у индустријској зони.
„Јављају да се у центру града борбе све више приближавају администрацији Бахмута, која није удаљена више од пола километра“, објаснио је Басурин.
07:14 20.03.2023
Бивши начелник Генералштаба чешке војске генерал Јиржи Шедиви рекао је у интервјуу Радију универсум да Запад и Украјина не треба да потцењују Русију, пошто Москва и даље крије огроман потенцијал.
Према Шедивија, Русија „има још много тога у залихама“.
07:12 20.03.2023
Украјина губи своје најбоље пилоте док чека Ф-16, рекао је командант украјинског Ратног ваздухопловства генерал Сергеј Голубцов у интервјуу за британски лист Тајмс.
Према његовим речима, украјински пилоти могу да се обуче за управљање западним летелицама за неколико месеци. Он је одбацио тврдње званичника НАТО-а да би обука могла трајати годинама. Голубцов је као пример навео двојицу својих потчињених који су се недавно вратили из Сједињених Држава.
„Тамо су провели три недеље и на симулатору Ф-16 су научили како да лете два пилота заједно, како да користе оружје. Резултати су веома добри: украјински пилоти могу да науче да лете и контролишу системе наоружања на Ф-16 за мање од шест месеци“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала