- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Бисер Јонског мора ове године недоступан за туристе због клизишта

© pixabayЗакинтос
Закинтос - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Чувена плажа Навагио у истоименој ували на Закинтосу у Грчкој овог лета остаће затворена за туристе због страха од клизишта, објавиле су грчке власти.
Плажа је својевремено проглашена најбољом на свету, а препознатљива је по белим литицама и тиркизним нијансама Јонског мора.
Одлуку о забрани приступа плажи Навагио препоручио је тим стручњака Организације за антисеизмичко планирање и заштиту (ОАСП), након посете плажи 8. марта у оквиру редовне безбедносне провере. Тим ОАСП-а је рекао да постоји значајан ризик од клизишта због ерозије околних литица.
„Безбедност становника и посетилаца је изнад свега и одлука је донета узимајући у обзир нове научне податке ОАСП-а и његовог председника, професора Ефтхyмиоса Лекаса, с обзиром на велики број посетилаца на том подручју током туристичке сезоне“, рекао је министар туризмаВасилис Кикилиас, преноси „Кликс“.
Посета плажи Навагио је већ била забрањена за локално становништво и посетиоце од прошлог септембра, након што је потрес јачине 5,4 степена по Рихтеровој скали изазвао пад великог камења са околних литица.
Навагио је једна од најпрепознатљивијих плажа Грчке чије су фотографије насуканог брода саставни део брошура туристичких агенција. Истовремено је и једна од најпосећенијих, а прошле године су фотографије загађења изазвале забринутост.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала