- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски социјалисти се оштро успротивили премештању споменика сојветским војницима из центра Софије

© Sputnik / Алексей ВитвицкийСпоменик совјетским војницима у Софији
Споменик совјетским војницима у Софији - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Бугарска социјалистичка партија поднела је жалбу обласној администрацији Софије у вези са предлогом да се демонтира споменик совјетским војницима. Према речима председника канцеларије те странке у Софији Ивана Такова, данашњи апел властима био је „кампања за поновно успостављање праведности, историје и сећања“.
Таков је истакао да обласна администрација сада има две варијанте за решавање ситуације: или да се одржи поновно гласање или да се једноставно сам предлог прогласи „ништавним“.
Према његовим речима, ако резултати гласања поново буду позитивни, партијска канцеларија у Софији ће се обратити суду.
Почетком марта, Престонички општински одбор подржао је предлог „Демократске Бугарске“ и ГЕРБ о премештању споменика. Његови аутори предложили су да се споменик из центра града премести у Музеј уметности социјализма или на друго место.
Бугарски социјалисти су се категорички успротивили демонтажи споменика и одмах након гласања 9. марта организовали протест. Противници предлога су направили живи штит око споменика. Многи интернет корисници су такође негативно коментарисали планове о премештању споменика.
„Уопште се не ради о споменику! Не треба се заносити! Поента је да се покаже ко је послушнији! Чији је слуга бољи!“, коментар је једног корисника.
Други корисник је оценио да је то још једна лоша одлука и да се уништавањем споменика неће променити историја.
Шеф техничке Владе Гилиб Донев позвао је и присталице и противнике одлуке да се позабаве питањем премештања споменика након парламентарних избора који ће бити одржани 2. априла.
Споменик је постављен 1954. године, десет година након државног преврата, услед кога је земља која је учествовала у Другом светском рату на страни Немачке, променила геополитички курс и прешла на страну Антихитлеровске коалиције.
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
РЕГИОН
Бугарски социјалисти посланичким колегама: Заборављате Стаљинградску битку и ослободиоце Аушвица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала