- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Стигло појефтињење црног злата и плавог енергента: Шта нас чека | Енергија Спутњика

© AP Photo / Sue OgrockiНафтна пумпа на налазишту у Оклахоми
Нафтна пумпа на налазишту у Оклахоми - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Цене енергената, природног гаса и нафте наставиле су с прошлонедељним “падом” и ове недеље.
Глобални страх од крха банкарског сектора, последица потенцијалног новог подизања каматних стопа у САД и рецесије, за коју многи аналитичари кажу да је већ почела да узима данак, на светским тржиштима довео је до тога да је барел појефтинио на мање од 72 долара.
Према неким аналитичарима до појефтињења нафте дошло је и због тога што се главни произвођачи - Саудијска Арабија и Русија договарају како да побољшају стабилност тржишта.
У сваком случају, на лондонском је тржишту цена барела за испоруке у мају јуче била нижа за 87 центи него приликом затварања трговине на крају прошле недеље, када је била 72,10 долара. А на америчком тржишту нафта за испоруку у априлу је била јефтинија од цене у петак за 85 центи – барел је коштао 65,89 долара. За мајске испоруке барел је коштао 66,11 долара.
У Србији, где држава контролише цене горива и бензин и дизел су скупљи него пре годину дана, иако је барела нафте тада коштао 127,9 долара (око 55 долара више него сада). Према подацима Удружења нафтних компанија Србије (УНКС) од 13. марта 2022. године потврђују да је цена бензина на домаћим пумпама била 172, 6 динара, евро дизела 181,5. Од прошлог петка, према ценама које је одредила држава, литар евро дизела кошта 190 а бензина 174 динара.
На малопродајне цене, наравно, поред саме цене нафте утиче низ фактора, међу којима је и велепродајна цена на локалном И регионалном тржишту. Не треба посебно истицати да ће И саму цену нафте и деривате креирати и трговина овим кључним ресурсима на глобалном и европском тржишту из Русије, јер ЕУ, чланица Г7 и САД не одустају од санкциј на руске енергенте.
А са доласком пролећа, после прилично благе зиме, појефтинио је и природни гас. У Европи се цена “спустила” на најнижи ниво од јула 2021. године, тако да је на холандској берзи ТТФ клизнувши накратко чак и на износ нижи од 40 евра за мегават-сат (МWх).
И, док се европски политичари спремају да заједнички покрену набавку плавог енергента, који неће бити из Русије, да граде ЛНГ терминале и обезбеде нове изворе И правце снабдевања евидентно је да је, бар што се цене гаса тиче, реч о кратком затишју, које како И код нафте изазива новонастала криза у финансијском сектору, рецесија и неизвесна потражња из Кине. Подсетимо, крајем августа МWх гаса је коштао више од 300 евра, јер се Европа плашила како ће презимети без руског гаса. Сада, са складиштима која су попуњенија него прошлог пролећа ситуација је релакциранија али, евидентно је да је скупи гас оставио економске последице на привреду ЕУ а да су многа уговарања са новим испоручиоцима, попут Катара, дефинисана тек за неку од наредних зима.
Са најављеним поскупљењем гаса од маја и Србија се припрема за наредну зиму. Уз све потенцијалне алтернативе руском гасу сигурно је да наредну грејну сезону не можемо безбедно спровести без руског гаса (отуд бојазан да не буде неких атака на гасовод Турски ток).
О томе шта нас, Европу па и свет чека по питању снабдевања са ова два енергента у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Стевицом Деђанским, председником Центра за развој међународне сарадње.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Стигло појефтињење црног злата и плавог енергента: Шта нас чека | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала