- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хоће ли букнути и Њујорк: Шта би донело хапшење Трампа осим потврде америчког тоталитаризма

© AP Photo / Gerald HerbertАмерички председник Доналд Трамп
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Њујорк се припрема за нереде који би могли букнути по читању оптужнице бившем председнику Доналду Трампу који је позвао своје присталице да изађу на улице у знак протеста. Барикаде су подигнуте око зграде суда на Менхетну, а градоначелник Њујорка изјавио је како полицијске снаге појачано прате ситуацију на терену како не би дошло до ескалације.
Трамп је прошле недеље изјавио како очекује да ће у наредних неколико дана бити ухапшен због истраге везане за незакониту исплату новца. Уколико би тај поступак био успешно спроведен, Трамп би постао први председник Сједињених Америчких Држава који би био законски гоњен и оптужен за одређени кривични поступак.
Доналд Трамп је изразио бојазан да би могло да дође до оштријих сукоба између његових присталица и органа реда, попут оних који су избили на Капитол хилу 6. јануара 2021. године.
Саговорник Спутњика, спољнополитички уредник америчког часописа „Хроникалс“, др Срђа Трифковић наводи како је у средишту читавог судског процеса питање естаблишмента, како демократског тако и рапубликанског, а крајњи циљ је апсолутна неутрализација Трампа.
Њему се, како објашњава, на терет ставља и подстицање онога што су сви на западу једногласно прихватили као побуну, а што би се могло окарактерисати као демонстрације незадовољних гласача 6. јануара 2021. године на Капитолу.
Постмодерна америчка демократија значи придржавање идеолошких диктата двостраначког естаблишмента који види Трампа као реметитеља и од почетка су га видели као таквог, рекао нам је Трифковић.
© AP Photo / Morry GashКрајњи циљ истраге о незаконитој исплати новца је политичка елиминација Трампа
Доналд Трамп и Џо Бајден током председничке дебате - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Крајњи циљ истраге о незаконитој исплати новца је политичка елиминација Трампа

Презрени и проказани

Он напомиње да се кампања „блаћења“ Трампа и свих оних који га подржавају води још од 2016. када је тадашњи противкандидат Хилари Клинтон њега, његове присталице и гласаче назвала „презира достојним“.
Трифковић верује да се на Западу правни инструменти користе зарад остваривања унапред зацртаног и идеолошки одређеног циља политичке елиминације противника и наводи како се такве ствари често виђају, од случаја Герта Вилдерса политичара из Холандије, до Алтернативе за Немачку која је по пресуди немачког савезног суда стављена под полицијски надзор.

Западна демократија – тоталитарна слобода

Данашња западна демократија функционише по принципу тоталитаризма умотаног у плишану рукавицу, изјавио је Трифковић.
Он напомиње да се у читавој афери политичке ликвидације бившег америчког председника неће презати ни од каквих потеза, какав је и овај поводом којег се врши нова истрага против Доналда Трампа. У читавом подухвату, говори Трифковић, естаблишментски лидери рапубликанске странке здушни су заговорници и савезници демократа.
„Онај ко се успротиви оваквом исходу биће одмах прокажен као мрзитељ, расиста, конспиративни теоретичар, а суштина је да се делегитимизује различито мишљење и то на начин који је далеко бруталнији и далеко директнији него што је био у време Совјетског Савеза под Никитом Хрушчовим или Леонидом Брежњевим", закључује Трифковић.

Дугачак списак наводних недела

Бивши Амерички председник Доналд Трамп већ се сумњичио за незаконито трошење новца из кампање, мешање у изборе, финансијске малверзације, покушај поништења пораза на председничким изборима 2020. и илегално чување строго поверљивих владиних докумената у својој кући на Флориди након истека председничког мандата.
© Sputnik / Артур ГабдрахмановПротести присталица Трампа испред Капитола у Вашингтону
Протести испред здања Капитола у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Протести присталица Трампа испред Капитола у Вашингтону
Најновији Трампов „злочин“ везан је за незаконито трошење новца, а канцеларија окружног тужиоца Менхента почела је почетком године са достављањем доказа пороти у склопу истраге о уплати 130.000 америчких долара глумици Сторми Данијелс. Трампов некадашњи члан тима и „десна рука“ Мајкл Коен признао је још 2018. кривицу за кршење федералног финансирања кампање када је договарао исплате госпођи Данијелс и још једној жени. Он инсистира на томе да му је сам Трамп наложио да пребаци спорни новац, док адвокат Роберт Костело побија ове тврдње изјавом да се Коен хвалио како је сам уплатио новац наведеним женама.
Доналда Трампа је до сада два пута опозивао Представнички дом Конгреса – једном због својих ставова везаних за америчко уплитање у сукоб у Украјини, а други пут због нереда на Капитолу 6. јануара 2021. који су избили након сумњиво спроведеог гласања за место председника Сједињених Америчких Држава. Оба пута опозив у Сенату није прошао.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала