Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова тактика Америке: Убедити европску петорку у лаж - да би отворили врата такозваном Косову

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
То што Габријел Ескобар тврди да је договор у Охриду правно обавезујући, иако није потписан, само је политичка игра. САД преко Ескобара и Брисела жели да наметне довољно елемената да би сузбила противљење других чланица ЕУ да се у поглавље 35 „углави“ могућност увођења санкција Србији ако Београд не ради онако како они мисле да би требало.
Овако адвокат Бранко Павловић коментарише изјаву америчког специјалног изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара да је Западни „споразум“ за Косово правно обавезујући иако нема потписа.
Према Павловићевим, када Србија помиње црвене линије, Запад то схвата као нови предлог који ставља по страни и о коме уопште неће да разговара.

Споразум није прихваћен, али пет чланица ЕУ треба убедити у супротно

Уз то, западни званичници, како Павловић каже, покушавају да да изграде нову врсту наратива који ће бити довољан Шпанији, Румунији, Грчкој, Кипру и Словачкој да не праве проблем око измена поглавља 35.
„Дакле, Ескобар није у праву и он добро зна да му то није довољно да би те државе промениле став и признале независност КиМ. С друге стране, тачно је да Србија иде по ивици ножа и да би на сваку његову реакцију требало да изађе са детаљним ставом шта све из предлога споразума није прихватљиво“, каже Павловић.
Ипак, то какав је српски став не умањује чињеницу да ли је споразум прихваћен или није, а није прихваћен, сматра наш саговорник.

Сви истрчавају са својим жељама – па и Ескобар

За бившег шефа југословенске дипломатије Владислава Јовановића, цела ствар око преговора у Охриду је, како каже, превише опуштена и дифузна. Према његовом тумачењу, Ескобарова изјава је општа и, како каже, прилично евазивна – може се тумачити на различите начине.
Ако би Србија желела да да кредит Ескобару, изјаву би требало тумачити тако као да покрива само оно око чега је у имплементационом оквиру постигнута сагласност. За сада, то би било формирање ЗСО и питање несталих. Сутра би неке друге тачке договора постале обавезујуће, истиче Јовановић.
„Не бих за сада извлачио неке веће закључке из ове прилично уопштене изјаве, која може да покрива и шири део питања и само онај који је већ договорен. То ће се разјаснити у следећем кораку, када ће он морати да буде прецизнији“, оцењује Јовановић.

Србија не гази црвене линије

За сада, сви истрчавају са жељама и очекивањима, додаје он – Ескобар изјављује једно, Лајчак друго, Борељ треће – све је то у циљу стварања „позитивне атмосфере“ од које свако очекује оно што му је најважније.
„Западу је најважније да нас што пре и што више приближе нашим црвеним линијама очекујући да би тада наш отпор могао да можда буде ублажен. Али то је очекивање – пусто радовање јер смо ми веома категорични да се о тим црвеним линијама уопште не може разговарати, ни посредно, ни непосредно“, наглашава Јовановић.
Подсећамо, Ескобар је на онлајн конференцији за медије истакао да је требало много храбрости и визије председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција Аљбина Куртија да се дође до тога.
„Овај споразум је правно обавезујући за обе стране. Иако није потписан то је споразум у сваком смислу“, рекао је он и прецизирао да то значи у сваком смислу.
Према његовим речима, високи представник ЕУ Жозеп Борељ је јасно ставио до знања да су се стране обавезале и да ће се споровођење договора одразити на европски пут обе стране.
Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
СРБИЈА
Ескобар: Договор у Охриду правно обавезујући, иако није потписан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала