- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Западне земље нервозне због преговора Путина и Сија

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Преговори руског лидера Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга у Москви постали су разлог за нервозу западних страна, изјавио је помоћник руског председника Јуриј Ушаков.

„Веома се нервирају, приметно је да повод, наравно, постоји. Две велике државе, суседи, решавају најважнија питања светске политике и билатералних односа. Сигурно је да се наши ривали у извесној мери нервирају, то је потпуно природно“, истакао је Ушаков.

Путинов помоћник је такође открио да постоји могућност да руски лидер посети Кину ове године, али није прецизирао могуће рокове.

Кинески мировни план о Украјини за поштовање

Према његовим речима, кинески мировни план о решавању ситуације у Украјини код Москве изазива поштовање, док код Запада изазива бес.
Он је истакао да је кинеска иницијатива разматрана јуче у оквиру незваничних преговора руског и кинеског лидера.
Ушаков је, такође, нагласио да су незванични преговори два лидера у понедељак били веома темељни и дуги.
„Разговор је био користан по обе стране“, поручио је Путинов помоћник.

Сијев разговор са Зеленским мало вероватан

Ушаков је такође оценио да је мало вероватно да ће се телефонски разговор кинеског председника Си Ђинпинга и украјинског лидера Владимира Зеленског одржати данас или сутра.
„Знам каква ће бити реакција Американаца на могући контакт. Американци су рекли да разумеју да је кинески председник сада заузет посетом Русији. Сматрам да је управо тиме заузет. Не мислим да ће данас или сутра бити неког разговора са Кијевом“, објаснио је Ушаков.
На питање новинара да ли је Русији важан могући телефонски разговор Сија и Зеленског кад је у питању решавање украјинске кризе, Ушаков је одговорио:

„У овом контексту апсолутно није важна чињеница могућег разговора. Чак ни не знам да ли је кинеска страна то (чињеницу о могућем разговору) потврдила или није“.
Раније је издање Фајненшел Тајмс, позивајући се на извор који је упознат са ситуацијом, објавила да би Си Ђинпинг могао да након посете Москви телефонира Зеленском.

Састанак Путина и Бајдена?

Помоћник руског председника нагласио је и да Владимир Путин не планира да се састаје са америчким председником Џозефом Бајденом након преговора са кинеским лидером Си Ђинпингом
„Све што знам је да такав састанак није у плану", изјавио је Ушаков.
Помоћника председника новинари су такође питали да ли сматра да је реално да ће бивши амерички председник Доналд Трамп бити ухапшен у Сједињеним Америчким Државама. Ушаков је нагласио да на преговорима са Кином ово питање није разматрано.
Претходно, кинески лидер стигао је у државну посету Русији 20. марта, која ће трајати до 22. марта. Ово је прво путовање Си Ђинпинга у иностранство откако је трећи пут изабран за шефа државе. Кинески председник је у понедељак имао неформални састанак и вечеру са руским председником Владимиром Путином.
Kоординатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби  - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
СВЕТ
САД забринуте што Кина користи посету Русији да постигне примирје у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала