Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина објавила нацрт Стратегије одбране: Србија означена као најозбиљнија и главна претња

© Tanjug / Филип КраинчанићЗаставе Албаније и Косова у Приштини
Заставе Албаније и Косова у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Србија и даље остаје најозбиљнија и главна претња безбедности такозваног. Косова, наводи се у нацрту приштинске Стратегије одбране, преноси Коха.
„Србија је континуирано показивала да има вештине, капацитете и намеру да оствари своје интересе задирањем у интересе и државну безбедност Косова. Србија наставља да синхронизовано користи све своје елементе кроз хибридне методе против Косова“, наводи се у документу, преноси „Косово онлајн“.
Документ показује и „формулу како званични Београд инструментализује српску мањину и оснажује паралелне структуре“.
„На територији Косова користи информативне и економске елементе за инструментализацију српске мањине и јачање паралелних структура, ометајући процес њихове интеграције. Истовремено, Србија наставља да представља директну претњу по безбедност Косова, развијајући, модернизујући и јачајући војне капацитете, као и њихово позиционирање дуж границе са Косовом“, наводи се у Стратегији.
Додаје се да директна војна претња тзв. Косову није у потпуности отклоњена, али се оцењује да је та могућност смањена након интеграционих процеса земаља региона у НАТО и ЕУ.
У том правцу, према овом документу, остаје суштинско присуство НАТО-а и ЕУ на Косову и Метохији, као и развој капацитета Приштине у области безбедности и одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала