- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Привредници и финансијери: Инфлација за годину дана између осам и 10 одсто

CC0 / Pixabay / Економска криза
Економска криза - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у фебруару 2024. године износити 8,0 одсто, што представља непромењену вредност у претходних пет анкета агенције „Ипсос“, објавила је Народна банка Србије.
Према резултатима мартовске анкете агенције „Блумберг“, очекивана инфлација за годину дана унапред, нижа је и износи 7,2 одсто.
Краткорочна инфлациона очекивања представника привреде, за годину дана унапред су се у претходних шест месеци стабилизовала и кретала око 10 одсто, што је уједно и вредност очекивања забележена у фебруарској анкети, наводе из НБС-а.
Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа у односу на краткорочна очекивања.
Очекивања представника финансијског сектора за две године унапред остала су непромењена у односу на претходну анкету и износе 5,0 одсто, док су за три године унапред наставила да се крећу у границама циља НБС, али на нивоу од 3,6 одсто, што је ниже од очекивања из јануарске анкете када су износила 4,0 одсто.
Када је реч о средњорочним очекивањима привредника, из НБС наводе да су она остала непромењена и за две године унапред износе 7,0 одсто, а за три године 5,0 одсто.
Резултати анкете, који се односе на две и три године унапред, могли би да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року, пренео је Танјуг.
Креди Свис - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Хоће ли цунами из Америке уништити банкарски систем Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала