Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија и Италија потписале 11 докумената о сарадњи /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПотписивање Меморандума између Србије и Италије
Потписивање Меморандума између Србије и Италије - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је на отварању Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, у присуству министра спољних послова Италије Антонија Тајанија, да је Италија искрени пријатељ Србије и да никада није била међу земљама које су вршиле тешке притиске на нашу земљу, већ отварала врата сарадњи.
"За нас је Италија искрени пријатељ, на Италију смо увек могли да рачунамо и на нашем европском путу и у сарадњи по свим важним и не увек лаким питањима. Италија никада није била међу онима земљама које су вршиле тешке притиске на Србју, већ је била ту да помогне и одшкрине врата неком договору и даљем наставку сарадњем, а не сукобима или проблемима", истакао је Вучић.
Поручио је да су италијански предузетници више него добродошли у нашу земљу.
Вучић је истакао да је спољнотрговинска размена две земље достигла прошле године 4,6 милијарде евра.
"Молим све италијанске компаније да дођу у Србију", поручио је Вучић и додао да нудимо сигуран амбијент за улагања.
Форум је организован, у Палати Србија, у оквиру званичне посете италијанске државно-привредне делегације Србији.
На форуму учествује више од 250 компанија из Србије и око 150 италијанских, а заказано је око 400 билатераних састанака.
Мултисекторску италијанску привредну делегацију чине компаније из сектора обновљивих извора енергије, управљања отпадом и отпадним водама, циркуларне економије, биотехнологије и агротехнологије, транспорта и логистике, производње машина за железницу, услуга, индустрије челика, грађевинске индустрије, туризма и хотелијерства, дрвне индустрије, текстила.
На форуму учествују и представници научне заједнице, факултета, института и асоцијација.

Tајани: Балкан има стратешки значај

Тајани је рекао да Италија жели да буде присутнија у Србији и на Балкану, за који је рекао да има стратешки значај и који мора да осети да их воле и цене суседне земље.
"Почели смо од велике балканске земље која је кандидат за чланство у ЕУ. То је политичко опредељење за шта је Италија радила, да поново буде присутна у Србији и свим деловима Балкана. Желимо да и у будућности сарађујемо са људима са којима смо сарађивали у прошлости", рекао је Тајани.
Он се истовремено захвалио председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије за све што раде како би се вратио мир на Балкан.
"Верујем да ће Вучић и влада дати допринос развоју сарадње две земље и да ће изградити важан пут за стабилност Балкана и целе Европе", рекао је Тајани.
Он је казао да је Италија земља која је финансијски развијена и да има четири милиона малих и средњих предузећа и да је уверен да може да извози своја знања и производе.
"Морамо да интернационализујемо пословање предузећа тако што ћемо да сарађујемо са пријатељским земљама и оснивамо мешовита предузећа за добробит Србије и Италије, као и да ојачамо кандидатуру Србије", рекао је Тајани.
"Желимо Србију у ЕУ, да добије ефективно чланство. Желимо да отварамо нова радна места. Суочавамо се са изазовима попут борбе против климатских промена. Морамо да сарађујемо у фундаменталним секторима. Важно је да се пословни људи састану и заједно граде нешто за добробит наших земаља, да се посветимо науци и истраживањима без чега нема раста. Тај спој између економије и научне сарадње наших зремаља је од пресудног значаја", рекао је Тајани.
Према његовим речима, циљ форума је да покаже и да се свима да сигнал да је Италија заинтересована и да су сусрети део одрживе стратегије.
Тајани је најавио отварање првог седишта италијанске агенције за осигурање извозних кредита, која подржава кредитирање предузећа која желе да учествују на тржишту у иностранству.
"Ово је део стратегије која је много шира. Наша идеја је предлог да организујемо фестивал стартап предузећа како би млади предузетници били подстакнути да то постану. Раст једне земље се оствартује кроз учешће младих генерација. Радићемо и на томе", рекао је он.

Србија и Италија потписале још 11 докумената о сарадњи

Представници Србије и Италије потписали су данас, на Форуму за пословну и научну сарадњу, 11 докумената о сарадњи две земље.
У Палати Србија, у оквиру званичне посете италијанске државно-привредне делегације нашој земљи, у присуству председника Александра Вучића, заједничку изјаву о сарадњи две земље су потписали први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и потпредседник Савета министара и министар спољних послова Италије Антонио Тајани.
Споразум о филмској копродукцији између Владе Србије и Владе Италије потписали су потпредседница владе и министарка културе Маја Гојковић и министар Антонио Тајани.
Споразум између две владе о узајамном признавању и замени возачких дозвола потписали су министар унутрашњих послова Братислав Гашић и амбасадор Италије у Београду Лука Гори.
Меморандум о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства инфраструктуре и транспорта Италије о сарадњи у области транспортне инфраструктуре потписали су министар грађевинарства Горан Весић и амбашадор Лука Гори.
Меморандум о разумевању између Владе Србије и Агенције за осигурање послова спољне трговине САЦЕ потписали су министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и извршна директорка Агенције за осигурање послова спољне трговине САЦЕ Алесандра Ричи.
Меморандум о разумевању између Владе Србије и Института за интернационализацију италијанских компанија СИМЕСТ потписали су министар Момировић и председник Института СИМЕСТ Пасквале Салцано.
Затим, меморандум о разумевању између Владе Србије и банке Каса Депосити е Престити потписали су министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и извршни директор банке Дарио Сканапјеко.
Меморандум о сарадњи између Привредне коморе Србије и Конфедерације италијанске индустрије у Србији потписали су председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и председник Конфедерације италијанске индустрије у Србији Патрицио деи Тос.
Меморандум о разумевању у области пољопривреде и прехрамбене индустрије потписали су председник ПКС Марко Чадеж и извршни директор Удружења Филиера Италиа Луиђи Скордамаља.
Меморандум о разумевању на пољопривредном истраживању и сарадњи између Истраживачко-развојног института за информационе технологије биосистема Србије Биосенс и Савета за пољопривредна и економска истраживања Републике Италије потписали су директор Биосенса Владимир Црнојевић и генерални директор Савета Стефано Вакари.
Меморандум о разумевању између Српског удружења инжењера консултаната и Италијанског удружења инжењерских, архитектонских и техничко-економских консултантских организација потписали су потпредседник Српског удружења инжењера консултаната Никола Матић и потпредседник Италијанског удружења инжењерских, архитектонских и техничко-економских консултантских организација Роберто Карпането.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала