- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Си Ђинпинг у Москви: Шта пишу страни медији

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаСи Ђинпинг у Москви
Си Ђинпинг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Страни медији, како западни тако и кинески, велику пажњу су посветили посети кинеског председника Си Ђинпинга Москви. Сви се слажу да ће од ове посете зависити како ће се даље одвијати украјинска криза.
Global Times
Топла добродошлица руског друштва и руководства, као и супервисока пажња међународне заједнице, указују да је посета кинеског лидера важан дипломатски догађај. Има разлога да се верује да ће посета односе између земаља, који су већ на историјском врхунцу, подићи на још виши ниво.
Washington Post
Посета је дуго очекивана и представља симболичан заједнички став против САД и њихових западних савезника. Долазак кинеског лидера означио је продубљивање савеза Кине и Русије, а постао је и лични тријумф Путина.
Financial Times
Посета Си Ђинпинга је демонстрација привржености кинеског лидера руском председнику. Истовремено, могући позив кинеског председника Зеленском после састанка са Путином би могао да укаже на то да то пријатељство има и нека ограничења.
South China Morning Post
Државна посета кинеског председника Си Ђинпинга Русији требало би да пошаље сигнал о неуспеху напора Запада да изолује Русију и Кину.
Лист истиче скептицизам Сједињених Држава и њихових савезника у погледу посредничке улоге Пекинга у украјинском сукобу због чињенице да се Кина, по њиховом мишљењу, „тешко може назвати неутралном страном, с обзиром на њену подршку Руској Федерацији". Истовремено, аутор наглашава да успех кинеских дипломата у процесу обнављања дипломатских односа између Ирана и Саудијске Арабије може помоћи јачању репутације Пекинга као посредника.
Politico
Владимир Зеленски лако може да критикује Мађарску и Немачку због веза са Русијом, али не жели да наљути кинеског лидера Си Ђинпинга таквим изјавама. Лист напомиње да Кијев има добре разлоге да не критикује Кину – да би је задржао „у игри” као инвеститора, трговинског партнера и потенцијалног посредника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала