- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Други дан историјске посете: Си на састанку са премијером Русије - позвао Путина да посети Кину

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаСи Ђинпинг и Михаил Мишустин у Москви
Си Ђинпинг и Михаил Мишустин у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг који се налази у тродневној посети Русији стигао је у зграду где ће разговарати са руским премијером Михаилом Мишустином.
Уваженог госта дочекао је лично руски премијер. После традиционалног руковања и церемоније фотографисања, почео је састанак.
Си је рекао да му је драго што је упознао Мишустина: због пандемије посете су биле онемогућене неколико година. Он је позвао председника Русије да ове године посети Кину.
"Русија је изабрана као прва земља за посету, пошто то одговара историјској логици – Кина и Русија су највеће силе и стратешки партнери“, рекао је Си Ђинпинг у разговору са Мишустином.
Руски премијер је истакао да Москва и Пекинг припремају нове пројекте који ће значајно повећати саобраћај на транссибирским и трансазијским рутама. Инвестициони портфолио Руске Федерације и Кине обухвата 79 пројеката у вредности од преко 165 милијарди долара.
Очекује се састанак председника Кине и Русије око 13.00.
Кинески лидер је у Москву стигао 20. марта, а државна посета ће трајати до 22. марта. Ово је прво путовање Си Ђинпинга у иностранство откако је трећи пут изабран за шефа државе. Кинески председник је у понедељак имао неформални састанак и вечеру са руским председником Владимиром Путином.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала