- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Спасавање швајцарске банке могло би да угрози западно тржиште обвезница

© AP Photo / Richard DrewБерза
Берза - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Спајање два највећа швајцарска зајмодавца, Цредит Свис и УБС, могло би да има негативан утицај на читаво западно тржиште обвезница, објавио је Блумберг у понедељак, позивајући се на аналитичаре.
УБС је у недељу пристао да за три милијарде франака купи Кредит свис, који је био на ивици неликвидности због губитка поверења инвеститора и купаца. Швајцарске власти дале су државну гаранцију од 9 милијарди франака за потенцијалне губитке од имовине Кредит свиса и 100 милијарди франака помоћи за ликвидност швајцарске централне банке.
Међутим, као део споразума, швајцарски регулатор финансијског тржишта наложио је Kредит Свису да отпише на нулу око 16 милијарди швајцарских франака својих обвезница додатног нивоа 1 (АТ1), са циљем да ојача капитал банке и реши проблеме са ликвидношћу.
АТ1 обвезнице су ризичнији облик банкарског дуга, који су настали у јеку светске финансијске кризе 2008. године, и представљају врсту дуга који омогућава банкама да пренесу ризике на инвеститоре уместо на пореске обвезнике у случајевима финансијских потешкоћа. Инвеститори су их сматрали привлачним због веће камате због чињенице да носе већи ризик од обичних обвезница.
Док ће власници тих обвезница остати без ичега, акционари кредит свиса ће добити 3,23 милијарде долара по новонасталом уговору, упркос чињеници да обвезнице традиционално стоје изнад акција у банкарској хијерархији. Ситуација је разбеснела власнике обвезница, извештава Блумберг, јер се сада плаше да би власти у другим земљама могле следити пример швајцарске владе.
„Запањујуће је и тешко је разумети како могу да преокрену хијерархију између власника АТ1 и акционара... Брисање власника АТ1 уз плаћање значајних износа акционарима противно је свим принципима и правилима решавања која су договорена на међународном нивоу после 2008. године“, оцењује Џером Леграс, директор истраживања компаније Axiom Alternative Investments.
„Ово једноставно нема смисла… Акционари ништа не би требало да добију, кристално је јасно да су АТ1 хијерархијски сигурнији од акција“, рекао је за Блумберг Патрик Кауфман, менаџер портфолија са фиксним приходима у Aquila Asset Management.
Неки аналитичари, међутим, сматрају да је отпис обвезница логичан корак, јер је то део разлога зашто су настале – као начин да се наметну губици повериоцима уместо пореским обвезницима у случају банкрота, преноси РТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала