Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У извештају Стејт департмента и питање експропријације земљишта на северу Косова

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMЗграда америчког Стејт департмента у Вашингтону
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
У извештају Стејт департмента о људским правима на Косову за 2022. годину налази се и питање експропријације земљишта на северу Косова.
У извештају се наводи да су Срби изузетно забринути поводом одлуке Владе Косова да им конфискује земљиште.
"Косовски Срби у Зубином Потоку и Лепосавићу изразили су забринутост да влада експроприше земљиште за полицијске станице и сродну полицијску инфраструктуру (оптичке каблове, путеве...) без поштовања одговарајућег процеса и законских процедура“ наводи се у извештају.
Како се даље наводи, грађани оба локалитета поднели су жалбе својим општинама. Општина Зубин Поток склопила је уговор са адвокатом који је у октобру поднео правну жалбу у име грађана које заступа, преноси Косово онлајн.
"Прелиминарна правна процена међународне организације установила је да проширење пута и успостављање четири нова објекта косовске полиције у две општине нису спроведени у складу са законским нормама о експропријацији. Организације цивилног друштва пријавиле су необичну природу одлука о експропријацији, које су донете тек када су радови почели", пише у извештају Стејт Департмента.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала