- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Запенили од зависти“: Захарова оценила реакцију Запада на састанак Путина и Сија

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
Пратите нас
Западни режими јуче су пенили док су слушали уводна обраћања председника Русије и Кине Владимира Путина и Си Ђинпинга на састанку у Москви, саопштила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Како је истакла, на Западу су показали „и завист и бес и баналну љубомору“.
„Нису приметили главну ствар – оба лидера су говорила о вишегодишњем конструктивном, а не деструктивном развоју билатералних односа, који није само у интересу наше две земље, него целог света“, прокоментарисала је Захарова на Телеграму.
С тим у вези, она је навела најновије примере синофобије у западним земљама. На пример, Немачка забрањује својим компанијама да користе најновије производе кинеског телекома, док Холандија забрањује сарадњу са Пекингом у сфери микрочипова.
„Наравно, у САД никако не могу да опросте Кинезима то што њихова решења изазивају веће интересовање и што су популарнији од америчких програма“, констатовала је Захарова, подсећајући да би „антикинеска иницијатива могла да доведе до потпуне забране коришћења најпопуларније друштвене мреже међу младима – ТикТока“.
Такође је подсетила на пандемију вируса корона када су, по њеним речима, Русија и Кина подржавале једна другу у том тешком периоду – за разлику од западних режима „који нису знали за шта да пре се ухвате – да ли да спрече руску вакцину на светско тржиште или да оптуже Кину за наводно ширење вируса корона“.
„Некада лепа западна 'башта' нешто је сасвим увела. Можда им фали руског ђубрива које је Запад сам блокирао. С друге стране, 'џунгле' су пуне снаге, богате ресурсима и сировинама, а такође, што је можда и најважније, пуне конструктивности и одговорности“, закључила је дипломата.
Председник Кине Си Ђинпинг допутовао је јуче у тродневну посету Русији. То је његова прва посета иностранству након поновног, трећег избора за шефа државе. Си Ђинпинг је у понедељак, по доласку у Русију, изјавио да су Пекинг и Москва поуздани партнери у свету који није нимало миран, те да је Кина спремна да заједно с Русијом одлучно брани међународно право.
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
РУСИЈА
Си у Москви: Русија и Кина су створиле нови модел међудржавних односа
Владимир Путин и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
РУСИЈА
Путин Сију: С великом пажњом сам проучио план Кине о Украјини, размотрићемо то питање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала