- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Чачак национална престоница културе: Oд Степе Степановића до Боре Ђорђевића

© Фото : Министарство културе/Дарио КонстантиновићСпектаклом „Све боје слободе“ Чачак је синоћ и званично постао прва национална престоница културе за 2023. годину
Спектаклом „Све боје слободе“ Чачак је синоћ и званично постао прва национална престоница културе за 2023. годину - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Спектаклом „Све боје слободе“ Чачак је синоћ и званично постао прва национална престоница културе за 2023. годину.
На четири бине на Градском тргу у центру Чачка, уз 350 квадратних метара лед екрана и 310 расветних уређаја наступило је више од 100 уметника - певача, музичара, глумаца и играча, чиме је званично почео програм „Чачанска родна“.
Пред неколико хиљада окупљених грађана наступили су глумци Народног позоришта у Београду Вања Милачић и Бојан Кривокапић, млади глумци из Чачка, као и браћа Теофиловић, Биља Крстић, сопран Марија Нешић, Ненад Марић - Краљ Чачка, Чеги-Бенд, КУД „Дуле Милосављевић - Желе” и хор музичке школе „Др Војислав Вучковић” из Чачка.
© Фото : Министарство културе/Дарио КонстантиновићПриче о бунту, имагинацији и игри
Приче о бунту, имагинацији и игри - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Приче о бунту, имагинацији и игри

Градитељ, Сликарка и Мађионичари

Три међусобно повезане приче, чији јунаци носе симболична имена и у којима се показују три главна облика слободарске културе Чачка - бунт, имагинација и игра - стопиле су се у мултимедијални спектакл.
Прва прича „Градитељ“ представила је вишевековну борбу за обнову цркве упркос рушењима од стране бројних освајача, а инспирисана је судбином храма Свете Богородице – Градачке, односно Саборним храмом Вазнесења Господњег.
Друга прича „Сликарка“ о суочавању сликарке са околином на интимном и професионалном плану инспирисана је животом и уметничким опусом Надежде Петровић, а трећа прича „Мађионичари, време игре“ била је посвећана каријерама кошаркаша Радмила Мишовића и редитеља Пурише Ђорђевића.
© Фото : Министарство културе/Дарио КонстантиновићНадежда Петровић: Уметност и традиција најбоље нити за повезивање народа
Надежда Петровић: Уметност и традиција најбоље нити за повезивање народа - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Надежда Петровић: Уметност и традиција најбоље нити за повезивање народа

Уметност и традиција – нити које повезују

Од вечерас и током целе 2023. године, Чачак ће бити центар културе и уметности наше земље. Многобројни програми представиће сво богатство и разноврсност традиције овог краја и све оно што локалну средину и околину чини привлачном и упечатљиво, поручила је у свом обраћању потпредседнице Владе и министарке културе Маја Гојковић.
Подсећајући да је велика уметница Надежда Петровић често говорила да су „уметност и традиција најбоље нити за повезивање народа“, Гојковић је поручила да управо те речи потврђују једну од истакнутијих особина нашег народа - да умемо да чувамо и негујемо традицију.
„Под овим небом прожимале су се, спајале и оплемењивале традиционалне и савремене вредности, стварајући аутентичну културну димензију и шарм препознатљив далеко ван граница наше земље. О томе говори и то што се Унеско ове године придружио обележавању 150 година од рођења велике српске сликарке Надежде Петровић, као и то што је ракија шљивовица, једно од знамења овог краја, прошле године уписана на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства“, додала је министарка.

Од Степе Степановића до Боре Ђорђевића

Колоритну слику средине надалеко познате по правдољубивости, патриотизму, талентованим и креативним појединцима, својим делима бојили су Танаско Рајић и Степа Степановић, велики глумци Соња Савић и Миодраг Радовановић Мргуд, музичке легенде Радомир Михајловић Точак и Бора Ђорђевић, филмски режисери ПуришаЂорђевић и Милош Радивојевић, кошаркаши Радмило Мишовић, Драган Кићановић и Жељко Обрадовић.
© Фото : Министартсво културе/Дарио КонстантиновићЧачак ће богатим програмом представити своју историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе
Чачак ће богатим програмом представити своју  историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Чачак ће богатим програмом представити своју историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе
„Добијање ове титуле која обавезује, приликаје и да подсетимо јавност Србије какав и колики допринос су култури дала бројна места широм наше земље, међу којима је Чачак једно од најплодоноснијих. На понос свих Чачана, којима пореклом и сама припадам, у граду који се угнездио подно Јелице и из којег је никла 'Чачанска родна' рођени су Надежда Петровић, Владислав Петковић Дис и други ствараоци који су га учинили познатим. Овај град чувен је и по изворној народној, као и рок музици, кошарци, државотворним владарима и војсковођама, стварању многих духовних и материјалних вредности које уз уметност чине културу једног народа“, указала је Гојковић.
Кроз четири програмске целине - „На слободи“, „На раскршћу“, „На калдрми“ и „На Морави“, Чачак ће кроз 90 програма и 365 различитих догађаја представитисвоју богату историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе и неке мање познате градске приче.
Финале програма „Чачанска родна“ планирано је за 18. децембар када ће бити отворен Музеј кошарке у Чачку.
Чачанска родна - Чачак престоница културе Србије - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
КУЛТУРА
Све боје слободе: Чачак национална престоница културе Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала