- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Позивамо САД да преиспитају своју улогу у украјинском конфликту

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаАтмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Кина позива САД да преиспитају своју улогу у украјинском конфликту и да престану да за то окривљују Пекинг, изјавио је портпарол Министарства иностраних послова Кине Ван Венбин.
„Обратио сам пажњу на став Џона Кирбија и на то што он сматра да се позиција Кине о украјинском питању тешко може сматрати правичном. Желимо да вам саопштимо да Кина није покретач украјинске кризе и није учесник у кризи, а да не говоримо о испорукама оружја било којој страни“, рекао је он.
Према његовим речима, Кина нема егоистичне циљеве у украјинском питању, никада није посматрала догађај „скрштених руку“, није доливала уље на ватру и није то користила.

„САД сматрају да позиција Кине није правична, а зар је стална испорука оружја правична? Да ли је правично да се доприноси сталном погоршању сукоба? Да ли је правично да се дозволи да се нежељени ефекти сукоба прошире на свет?“, питао је дипломата.

Координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби је раније изјавио да резултати сусрета председника Русије Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга не пружају велика очекивања САД да ће се конфликт у Украјини ускоро завршити.
Русија је раније послала протестну ноту НАТО земљама због испоруке наоружања Украјини. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је истакао да ће сви терети који садрже наоружање за Украјину постати законита мета за Русију.
Kоординатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби. - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2023
РУСИЈА
Критика кинеског предлога: Бела кућа против моменталног прекида ватре у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала