- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кишињев: Државни језик више није молдавски већ румунски

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаПредседница Молдавије Маја Санду
Председница Молдавије Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Председница Молдавије Маја Санду потписала је закон којим је за државни језик у земљи проглашен румунски.
„Данас сам потписала закон који потврђује историјску и неоспорну истину: државни језик у Молдавији је румунски“, написала је Санду на друштвеним мрежама.
Она је додала да грађани Молдавије говоре једним од језика ЕУ и да би румунски могао да буде катализатор консолидације друштва.
„Они који су нам деценијама тврдили да ми грађани Молдавије молдавским језиком а не румунским имали су само једну циљ – да нас поделе, јер кад поделите народ, онда вам је лакше да је контролишете и потчините“, истакла је Санду.
Подсетимо, парламент је прошле недеље са 58 гласова за подржао да државни језик буде румунски. Према закону, израз молдавски језик се замењује изразом румунски језик а измене ће бити унете у Устав мада је обично за тако нешто потребно спровести референдум.
Током представљања нацрта закона посланици из опозиционог Блока комуниста и социјалиста блокирали су говорницу парламента, јавио је дописник Спутњика. Они су се окупили испред говорнице са плакатима на којима су исписали захтеве – да се одржи референдум, да се смени власт и да се престане са „вређањем Устава“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала