- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Повучена једна серија Бе-Се-Же вакцина

© Sputnik / Лола ЂорђевићИнститут „Торлак“
Институт „Торлак“ - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" је као национални, одговорни произвођач и носилац дозволе за лек "Бе-Се-Же вакцина, лиофилизована" услед минималног одступања од строгих захтева спецификације лека, донео одлуку да из промета повуче серију вакцина број 2710822 са територије целе Србије, саопштило је Министарство здравља.
Министарство наводи да чим се појавила и најмања сумња о одступању од спецификацијских захтева предметне вакцине, Институт "Торлак" је одмах превентивно реаговао и серију исте повукао из промета. У складу са достављеним информацијама од стране здравствених установа на територији Републике Србије Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" је дана 16.03.2023. године извршио повлачење затечених количина од укупно 834 бочице предметне вакцине.
"Такође вас обавештавамо, да је у циљу одржавања континуитета обавезне имунизације пацијената и елимининације могућности за несташицом предметног лека, Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" истовремено извршио снабдевање свих здравствених установа из плана мреже здравствених установа одговарајућом количином Бе-Се-Же вакцине", наводи се у саопштењу.
Истовремено, Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" је одмах по добијању информације о потенцијалном минималном одступању од спецификацијских захтева предметне вакцине, обавестио све здравствене установе како о повлачењу свог производа, тако и о наставку континуираног снабдевања здравствених установа новим количинама одговарајуће вакцине, а све у циљу наставка обавезне имунизације становништва Републике Србије предметном вакцином.
"Помунита серија је повучена у року 24 часа са територије целе Србије и замењена новом серијом, брзом реакцијом надлежних органа није дошло до несташица поменуте вакцине самим тим ни једно пордоилиште нити Завод нису угрожени. Родитељи немају разлога за забриност, бебе у поридлиштима примају проверене, безбедне и конторисане вакцине које су прошле све неопходне провере и законске процедуре пре стављања у употребу", наводи се у саопштењу Министарства здравља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала