- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Прелазак Хрватске на евро: Нико не зна где су милијарде куна

CC0 / Pixabay/Filip Filipović / Хрватске куне
Хрватске куне - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Хрватска је пре два и по месеца прешла на евро, али су у оптицају и даље милијарде куна које нису замењене.
Вредност новчаница и кованица хрватске валуте куне у оптицају се преполовила од преласка на евро, а грађани су у европску валуту променили готово шест милијарди куна, односно око 796 милиона евра, показују званични подаци Хрватске народне банке (ХНБ).
Међутим, нико не зна где је преосталих 6,3 милијарди куна (836 милиона евра), преносе хрватски медији.
Из ХНБ не откривају колико је новчаница куна још у оптицају, али очигледно није мало. Када би цео износ, који је још у оптицају, био изражен у апоенима од 10 куна, то би значило да ХНБ-у још недостаје тридесетак палета готовине. Међутим, процене су да недостају углавном кованице, те се ради о знатно већој количини.
У ХНБ-у претпостављају како је део тог новца уништен, део изгубљен, а део изнесен из земље, често и у џеповима туриста. Осим тога део се свакако налази и у нумизматичким збиркама, а то показује цветање тржишта у огласима. Понуда кованица тамо је велика, а цене су огромне. Колекција од четири кованице номиналне вредности од осам и по куна (нешто мање од 1,13 евра) продаје се чак за четрнаест евра, што је отприлике профитна стопа од 1.200 посто.
Рекордер је свакако јубиларна кованица од 25 куна с мотивом Пељешког моста којој је цена отишла у небо. Стручњаци упозоравају не те велике цене и позивају на опрез. Заостале кунске новчанице могу се у ХНБ-у разменити до даљег, а кованице само до краја 2025. године.
Новац - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Зашто је евро у Хрватској изазвао хаос
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала