- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија: Лондон гура Кијев ка ескалацији сукоба без обзира на цивилне жртве

© AP Photo / Vadim GhirdaУкрајински војници, Буча
Украјински војници, Буча - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Испорукама муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву Лондон подстиче украјинске власти на ескалацију сукоба са Русијом. Примена муниције са радиоактивним компонентама неће остати без одговора, саопштило је стално представништво Русије при Уједињеним нацијама у Женеви.
„Провоцирајући кијевски режим да користи муницију са нуклеарном компонентом, Лондон гура актуелну украјинску власт ка даљем одуговлачењу и ескалацији сукоба са Русијом, без обзира на страдања и цивилне жртве“, наводи се у документу.
Дипломатска мисија сматра да овај корак неће оставити Кијеву шансе за политичко-дипломатско решавање ситуације у Украјини.
Стално представништво Русије такође истиче да је коришћење муниције са осиромашеним уранијумом норма и уобичајена појава у борбеним операцијама британских војника.
У саопштењу се додаје да су потврда тога не само њихова широка примена у претходним ратним кампањама у којима је учествовала Велика Британија, већ и негативним ставом Лондона у односу на резолуцију „Последице примене оружја и муниције са осиромашеним уранијумом“, коју је усвојила Генерална скупштина УН 2007. године.
Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“ у Украјину, такође послати муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.
Након тога је председник Русије Владимир Путин упозорио да ће Москва бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом.
Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.
Мерење радијације  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
СВЕТ
Срби знају какав је „поклон“ Британије за Украјину: НАТО затровао земљу за будућих милијарду година
Муниција са осиромашеним уранијумом - кавер - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Све карактеристике муниције са осиромашеним уранијумом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала