- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Мађарима стигла пацка из УЕФА због спорне заставе на којој су присвојени и делови Србије!

© Sputnik / Лола ЂорђевићФудбалска лопта
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Фудбалски савез Румуније демантовао је да је УЕФА дозволила Мађарској да на утакмицама истиче заставе „Велике Угарске“. После Румуна огласила се и Европска кућа фудбала (УЕФА), која је у међувремену послала мејл опомене Мађарима, у ком се наводи да би казне могле да буду ригорозне уколико не одустану од својих намера.
„Позивамо се на нашу претходну преписку од 20. марта 2023. године, у вези са коришћењем застава и банера који садрже мапу Велике Мађарске на утакмицама у организацији УЕФА. На наше потпуно изненађење, обавештени смо у медијским извештајима у којима се наводи да је наша организација дозволила употребу таквих симбола и транспарената. С тим у вези, да не би било сумње, желимо да појаснимо да УЕФА ни у једној фази није одобрила коришћење тога. Тачније, присутво таквих реквизита може да доведе до озбиљних дисциплинских последица. Зато вам саветујемо да предузмете неопходне кораке како би се избегло истицање ових застава/транспарената на било којој утакмици у организацији УЕФА“, наводи се у писму које је потписао генерални секретар УЕФА Теодор Теодоридис.
А пре УЕФА огласили су се Румуни. Наиме, тек што је Фудбалски савез Мађарске објавио да је добио дозволу УЕФА да на утакмицама њихови навијачи истичу заставу са територијама које припадају између осталог Србији, Румунији, Хрватској и Словенији, огласио се Фудбалски савез Румуније.

„Као резултат одговора из Ниона, дајемо следеће објашњење: УЕФА није одобрила и неће дозволити истицање симбола које су јуче помињали људи из Фудбалског савеза Мађарској. Сматрамо да су Мађари погрешили што су тако саопштили јер истицање ових симбола представља одступање од одредби Дисциплинског правилника УЕФА, а Фудбалски савез Румуније ће свакако обавестити дисциплинце уколико буде неопходно. Подсећамо да историјски ревизионизам није прихваћем у фудбалу и имамо поврење у УЕФА комисије да ће санкционисати истицање оваквих и сличних симбола са потенцијалном за подстицање мржње и насиља на утакмицама“, пише у саопштењу Фудбалског савеза Румуније.

Мађари су тврдили да у њиховом захтеву не постоји идеја за преузимањем нечије територије нити за расизмом, већ су желели да укажу на историју.
Спорна мапа која се налази на застави садржи територију Војводине, а када је реч о Румунији тој држави је највише засметала територија Трансилваније.
Навијачи Мађарске - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
СПОРТ
УЕФА аминовала Мађарима да истичу заставу са српском територијом
Ђердан Шаћири и Гранит Џака  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
СПОРТ
Шаћири не долази у Србију, а Џака поручује: „Моје порекло и крв су тзв. Косово“
Селектор фудбалера Србије Драган Стојковић Пикси  - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
СПОРТ
Квалификације нису ни почеле – а Пикси добио нову лошу вест
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала