- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Запад жели да уништи Украјину муницијом са осиромашеним уранијумом – то би био геноцид

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Пратите нас
Намера Велике Британије да испоручи Кијеву муницију са осиромашеним уранијумом сведочи о израженој намери колективног Запада да коначно уништи Украјину, изјавила је за Спутњик портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Овде је реч о апсолутној непромишљености, неодговорности, некажњивости Англосаксонаца, англосаксонског дуета на првом месту – Лондона и Вашингтона, у међународним пословима. То је још једна британска провокација која има за циљ да ситуација око Украјине ескалира, да добије нову димензију. Све што чујемо од НАТО-центричних земаља, на челу са САД и Великом Британијом, о миру, решавању сукоба, будућности Украјине, добробити украјинског народа – све је лаж, фалш, обмана, апсолутна дезоријентација светске заједнице. У ствари, циљ је сасвим други. Данас нема сумње да се ради о јасно израженој намери колективног Запада на челу са САД и Великом Британијом да једноставно уништи Украјину“, истакла је Захарова.

Како је додала, након изјаве да намеравају да испоруче муницију са осиромашеним уранијумом завршавају се сви разговори о томе да Запад размишља о добробити Украјине у будућности.
Захарова је нагласила да би испорука Кијеву муниције са осиромашеним уранијумом представљала геноцид над украјинским народом.

„Још једном смо чули шта Запад жели. Запад не жели само дестабилизацију у свету, не само ескалацију сукоба у Украјини, него једноставно жели да физички избрише било какву могућност постојања људи који сада живи на тим територијама. Сада не говоримо о томе на чијој страни су ти људи, чији су они грађани, у којим регионима живе. То је неважно, јер када се користи муниција са осиромашеним уранијумом, када се ради о нуклеарној компоненти, те честице, ти елементи не питају ни за држављанство, ни за националну припадност, ни за визу, пасош, убеђења. Радијација неће питати, као што то обично чини кијевски режим, 'чији је Крим'. Радијација погађа све и остаје у земљи“, казала је Захарова.

Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“ у Украјину, такође послати муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.
Након тога је председник Русије Владимир Путин упозорио да ће Москва бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом.
Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
РУСИЈА
Путин: Русија ће бити принуђена да реагује на оружје са осиромашеним уранијумом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала