Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Агресија НАТО-а – 24 године после“: Напад на Србију и даље траје, али другим средствима

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Србије на видео биму
Застава Србије на видео биму  - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Агресијом против Савезне Републике Југославије (СРЈ) НАТО није испунио своје ратне циљеве, тако да се агресија против Србије наставља само другим средствима у напору западних сила да тзв. Косово угурају у међународне организације.
То је данас речено на скупу „Агресија НАТО-а – 24 године после“ у Дому Војске Србије, који су организовали Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије и СУБНОР Србије.
Председник Клуба генерала и адмирала генерал Миломир Миладиновић рекао је да смо мислили да је Кумановски споразумом и Резолуцијом 1244 НАТО агресија на нашу земљу завршена, али да она траје и данас применом других средстава.
„Наша земља се уцењује резолуцијама и ултиматумима, како би тзв државу Косово легализовали у међународним односима. Покушавају да своје неостварене ратне циљеве реше претњама, условљавањима и уценама. Подсећам да су ратни циљеви били рушење државног уређења, распарчавање Југославије и уништење наше војске. Ниједан од тих циљева није испуњен, чак ни на бојном пољу“, истакао је Миладиновић.
Он је нагласио да смо сви поносни на храбра дела српске војске и одлучном отпору који је пружила НАТО агресији 1999, уз достојанствену подршку народа.
„Храброст бораца на Кошарама и Паштрику превазилази све норме људских могућности и издржљивости у борби. Нема примера у историји рата да је на тако малом простору два месеца издржала војска по којој је дејствовала стратегијска авијација НАТО-а у подршци копнених оружаних снага Албаније. Њихова дела су бесмртна“, рекао је Миладиновић.
Додао је да се проблеми који су настали незаконитим отимањем Косова морају решавати уз поштовање међународног права, а да у тим преговорима основа мора бити Устав Србије, Резолуција 1244 и Споразум о формирању Заједнице српских општина.
Подсетио је на речи Патријарха Павла да ће Косово у 21. веку бити мера вредности свих нас.
„Ако не будемо достојни, нестаћемо, а на месту где ми сада живимо живеће неко други“, подсетио је Миладиновић на речи Патријарха Павла.
Потпредседник Владе Савезне Републике Југославије у време НАТО агресије Никола Шаиновић истакао је да је СРЈ у неравноправној борби са НАТО-ом водила рачуна да испуни бар минимални интерес српског народа.
Нагласио је да су их многи у то време питали како то да смо сада непријатељи савезника из два светска рата, а да су они одговарали да је то зато што смо се у тим ратовима борили против Немачке, а сада је рат против Русије.
„Ради се о освајачком рату велике империје која је искористила слабост Русије и сада дошла на њене границе. Били смо свесни да је почео рат против Русије и да ће тај ваљак са запада ка истоку прегазити преко наших глава. Растурили су Варшавски пакт и Совјетски Савез, да би дошли на саму границу Русије“, објашњава Шаиновић.
Он је испричао да је у лето 1998. угледна америчка сенаторка дошла код Зорана Анђелковића у Приштину, он јој је показао спискове српских жртава ОВК у последњих 10 дана и да је она рекла да му потпуно верује али да то није важно.
„Ви ОВК зовете терористима, а ми борцима за слободу“, одговорила је она Анђелковићу.
Шаиновић истиче да су вође ОВК данас у Хагу управо због тих злочина из 1998. године.
Како истиче увек је био присутан притисак од стране западних сила према Србији.
„Многи су нас питали зашто Слободан Милошевић није истрговао нешто. Велике силе не тругују. Оне траже и ако даш, оне траже следеће. Ми морамо да се позивамо на међународно право“, сматра Шаиновић.
Он каже да је тадашње руководство СРЈ тешка срца прихватило Резолуцију 1244, а да је он морао да оде у Приштински корпус и каже војницима који нису били поражени у рату да се повлаче.
„Могли смо да бранимо границе Косова, али не и Београд, Ниш, Крагујевац. На прослави 50-додишњице НАТО-а, Савет НАТО-а добио је два предлога - копнена интервенција са 200.000 углавном европских војника, а други блокада. Овај скуп овлашћује НАТО да обезбеди победу свим средствима. Прва жртва је био РТС да се не би видела слика, јер је телевизијска размена ишла преко зграде РТС-а у Таковској“, наводи Шаиновић, преноси Танјуг.
Он је истакао пожртвованост народа, који је у великом броју учествовао у мобилизацији пошто је почела НАТО агресија.

„Гледао сам те колоне које су долазиле на Косово. Тих 50.000 војника које је дошло на Косово није се борило са ОВК, јер је су за то биле довољне регуларне јединице војске. Они су направили три линије одбране да би спречили копнену интервенцију НАТО-а на Косову. Прва линија је била на граници, друга у централном Косову, а трећа на северу покрајине. Генералштаб тадашње ОВК послао је поруку да није више функционалан јер није могао да нападне границе са унутрашње стране“, каже Шаиновић.

Што се данашње ситуације тиче, Шаиновић каже да је Србија својим односима према Москви, Пекингу и Вашингтону изградила политички капитал кога треба да се држи и да су јој политички капитал и Заједница српских општина и то што није увела санкције Русији.
Председник Српског националног већа у Црној Гори Момчило Вуксановић рекао је да је Црна Гора, како је рекао, након силеџијског иступања из заједничке државе СРЈ, на силу увучена у НАТО, иако је 70 одсто грађана било против тога.
„Уласком у НАТО придружили смо се злочинцима који су нас бомбардовали“, поручио је Вуксановић.
Он је оценио да је агресија присутна и данас на друге начине и да сталним притиском НАТО ствара расцеп међу православним словенским народима. Вуксановић сматра да је Црна Гора изгубила самосталност уласком у НАТО, а да се све најважније одлуке доносе против интереса српског народа.
„За нас, Србе у Црној Гори, НАТО агресија још траје. Иако смо већински народ, Срби још увек живе теже него други народи у Црној Гори“, поручио је Вуксановић.
Нато бомбардовање СР Југославијe 1999. године.  - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
РУСИЈА
Порука из Москве: Бомбардовање Југославије - срамота НАТО која се не може опрати
Александар Боцан Харченко - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
СРБИЈА
Боцан-Харченко: Запад жели да заташка причу о последицама НАТО агресије по грађане Србије
Споменик Милици Ракић, девојчици коју су убиле НАТО бомбе 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СПОРТ
Морбидан позив Аустријанца да се уклони споменик Милици Ракић – уследио одговор Новакове сараднице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала