- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ЕПС планира инвестиције од 8,5 милијарди евра до 2035.

© Tanjug / NEBOJSA RAUSконтролна соба трафостанице
контролна соба трафостанице - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
ЕПС на путу енергетске транзиције планира инвестиције од 8,5 милијарди евра до 2035. године, најавио је в.д. директора те компаније Мирослав Томашевић.
Томашевић је најавио и замену старих постројења која раде на угаљ новим и рекао да у септембру или октобру почиње да ради нови блок од 350 МW на лигнит, који ће бити по свим европским стандардима.
У информацији објављеној на сајту ЕПС-а наводи се да је он у Требињу где се одржава сајам енергетике истакао да се у енергетској транзицији мора наћи права мера.
„Свака држава има своју специфичност и не сме се ићи пречицама које ће угрозити енергетску стабилност. ЕПС је државна компанија и првенствено смо окренути томе да снабдевамо електричном енергијом нашу привреду и домаћинства. Идемо у зелену транзицију и планирали смо велике инвестиције од 8,5 милијарди евра до 2035. године“, рекао је он.
Томашевић је додао да је план да до 2035. године ЕПС смањи емисије угљен-диоксида за 25 одсто до чак 30 одсто у поређењу са емисијама из 2019. године.
„То ћемо постићи повлачењем старих и увођењем нових производних капацитета, а један од њих биће реверзибилна хидроелектрана Бистрица“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала