Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Европски парламент средином маја гласа о извештају о Србији

© AP Photo / Francisco SecoЗаседање Европског парламента у Бриселу
Заседање Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Нацрти извештаја Европског парламента (ЕП) о Србији и тзв. Косову треба да буду финализовани средином маја ове године, када ће се за њих гласати на пленарној сесији ЕП.
Ови извештаји имају само консултативну улогу и нису правно обавезујуће ни за земље чланице, ни за остале европске институције.
Преко свог извештаја о Србији, ЕП треба да потврди своју пуну подршку дијалогу Београда и Приштине и да упути позив Србији и тзв. Косову да у дијалогу приступе у духу компромиса, како би се постигао правно обавезујући договор о нормализацији односа, у складу са међународним правом и без одлагања, преноси Танјуг који је имао увид у нацрте.
Европски парламент припрема извештаје о Србији и тзв. Косову, као и о другим земљама Западног Балкана, који ће средином маја да добију своју финалну форму за сваку земљу за 2023. годину.
Аутор извештаја о Србији је европски посланик из Словачке Владимир Билчик из политичке групе демохришћана, док је аутор извештаја о тзв. Косову Немица Виола фон Крамон из групе зелених.
Билчиков први нацрт извештаја објављен је почетком фебруара ове године.
На тај први текст друге политичке групе подносе амандмане, а рок за њихово подношење истекао је 16 фебруара.
Амандмани су став сваке политичке групе о Србији, а на овај Билчиков извештај поднет је велики број амандмана – чак 488.
Највише амандмана на прву верзију текста поднели су европосланици Виола фон Крамон из Немачке, Жељана Зовко из Хрватске, Аустријанац Лукас Мандл, Бугарин Андреј Ковачев, Хрват Тонино Пицула, Димитрис пападокис са Кипра, Словенци Клемен Грошељ и Матјаж Немец.
Да би се смањио број амандмана, политичке групе договарају компромисне амандмане.
Процес преговора између политичких група у ЕП је дуг, спор, комплексан, а циљ је да се дође до текста који неће бити предуг и који ће послати поруку о ставу целог Европског парламента за Србију, а не само једног посланика или политичке групе.
Календар за овогодишњи извештај за Србију и тзв. Косово предвиђа да ће овај документ бити стављен на гласање 26. и 27. априла у Комитету за спољне послове ЕП, а да ће се тек у мају свих 705 посланика Парламента изјаснити о њему.
Пленарна седница Европског парламента - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
СРБИЈА
ЕП подржао захтев тзв. Косова за чланство у ЕУ, Србија оптужена за ескалаторне потезе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала